"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2013. február 9., szombat

Almáspite

Az előző évet egy nagyon sikeres találkozóval zártuk Emiéknél, ennek megismétlése zajlik most, így készültem én is egy kis sütivel, amit az ittlévők legalább kis része ehet :)

Almáspite

25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, fél csomag sütőporral elkeverve
12,5 dkg Liga margarin
8 dkg xilit
8db alma
1 ek tk. tönkölydara
fahéj, citromhéj

A sütőporos lisztbe belerakok 5 dkg xilitet, belemorzsolom a margarint, összegyúrom, folpackkal betekerem, félreteszem.
Meghámozott almákat apró kockákra vágom, citromhéjjal, fahéjjal és a xilittel elkeverve kicsit megpárolom, majd belekeverek egy evőkanálnyi tk tönkölydarát, hagyom kihűlni. Ezalatt kinyújtom a tésztát, egy kikent, beszórt tepsibe beleteszem, kis peremet is csinálok a tésztából, babbal megszórva picikét elősütöm. Majd beleteszem az almát ( aki teheti, kenhet alá egy kis savanykás lekvárt, az almára szórhat durvára vágott diót), a tetejére a maradék tésztából rácsokat csinálhatunk, én virágos formát szúrtam ki rá.
Addig sütöttem, míg kis színt nem kapott.
                                      

2013. február 6., szerda

Tárkonyos fácánragu (tejmentes, gluténmentes)

Hozzávalók 4 főre:
- 40 dkg fácán mellfilé
- 2 db paradicsom,
- 1 db tv paprika,
- 2 kicsi vagy 1 nagy fej vöröshagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 2 tk virágoskút ételízesítő,
- 2 tk tárkony (morzsolt, szárított)
- só, bors, pirospaprika
- 2 dl kókuszkrém

A fácán mellfilét megtisztítottam és kockákra vágtam. A hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot is apróra vágtam, és fűszerekkel olajon megpárolva készítettem egy pörköltalapot. Megpirítottam benne a húst, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy épp elfedje. Amikor a víz egy része elfőtt, beleöntöttem a kókuszkrémet, hozzáadtam a tárkonyt és puhára főztem. Idő közben még egyszer pótoltam a vizet. Kb. 1 órát főztem közepes lángon, és teljes kiörlésű tésztával tálaltam (fiúknak tönkölytésztával, magamnak gluténmentes barnarizs tésztával).

Horgolmányok

Bár ez főzős-receptes blog, azért gondoltam néha közzé teszem a horgolásban elért fejlődésemet, amit ősz óta videóról igyekszem egyre ügyesebben elsajátítani és nagy örömet okoz. Legalább akkorát, mint egy jól sikerült recept :)








2013. február 4., hétfő

Mini kakaós csiga, gluténmentes változat

És persze tej-, tojás-, cukormentes is.
Az előző receptet csináltam meg barna rizslisztből. Viszont örök problémám volt, hogy tojásmentesen a gluténmentes tészta törik. Ebben is megoldást jelentett az útifű maghéj, csak el kellett találni a belevaló mennyiséget.

Hozzávalók 1 tepsihez:
- 240 gr barna rizsliszt,
- csipet só,
- 1 tk szódabikarbóna,
- 50 gr eritritol,
- 2 evőkanál olaj,
- 240ml langyos vízben elkeverve 8 tk útifű maghéj, amit utána gyorsan a liszthez kell adni, különben túlságosan megszívja magát vízzel és nehéz lesz elkeverni
- töltelékhez ízlés szerinti kakaópor és eritritol összekeverve, s egy kis olaj

A tésztát 2 részre osztjuk, így akkora méretű tésztákat kapunk, amik nem törnek. Mindkettőt ugyanúgy összegyúrjuk-nyújtjuk, mint a normál tésztánál. Olajjal megkenjük, rászórjuk a tölteléket, feltekerjük, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, 175 fokon kb 20-25 percig sütjük.
A tésztája kicsit vizes lett, egy kis vizet kókusztejjel helyettesítve szerintem lehetne fokozni az ízét :)


Kakaós csiga tej-, tojás-, candida diétában

Régebben volt egy bevált kakaós csiga receptem, de az a candida diétában nem jó, mert élesztővel és keményítővel készült. Tegnap olvastam EZEN a blogon egy nekünk való receptet, azt csináltam meg ma. Egyébként nagyon jó szívvel ajánlom a fent említett blogot mindenkinek, akinek "csak" tej-, és/vagy tojásdiétát, candidadiétát kell tartania, nagyon jó recepteket és hasznos információkat találhat rajta!

A kakaóscsiga recept pedig:
- 25dkg liszt (nálam 20dkg tk tönköly, 50gr barna rizsliszt),
- 1 csipet só,
- 1 tk szódabikarbóna,
- 40gr eritritol,
- 2 evőkanál repceolaj,
- 180ml langyos víz
- ízlés szerinti mennyiségű kakaópor és eritritol, s még egy kis olaj a töltelékhez

A hozzávalókat összekeverjük, majd lisztezett felületen kinyújtjuk. Megkenjük olajjal, és az eritritollal kevert kakaót egyenletesen rászórjuk. Feltekerjük a tésztát és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben 175 fokon kb 20-25 percig sütjük. Sütés közben érdemes egyszer lespriccelni egy kis vízzel, hogy puhább legyen a tészta.

-

Étcsoki (tejmentes, szójamentes, cukormentes)

Találtam a candida diétában is ehető étcsokit, ami tej- és szójamentes is. EZ AZ. A Herbaházban vettem, összetevői: kakaó, xilit, napraforgólecitin.

Nem lesz a mindennapi édességünk, mert méregdrága, de tegnap végre újra tudtam túró rudit csinálni a fiúknak, aminek kimondhatatlanul örültek!

2013. február 3., vasárnap

Kókusztejszínes salátaöntet

Salátát készíteni nem nagy dolog, ízlés szerinti és mennyiségű zöldséget mindenki fel tud aprítani. Azonban mi mindenre érzékenyek lévén öntetet nem túl sok mindent tudunk használni. Tegnap kókusztejszínből sikerült öntetet készítenem a salátára. Legtöbbször csak kis fűszert és olivaolajat teszek rá, de férjem gyrost evett, s nagyon megkívántam valami joghurtos/tejszínes öntetet.
1 nagy adag salátára az öntet:
- 2 dl kókuszkrém,
- fél citrom leve,
- fél deci olivaolaj,
- 1 tk morzsolt oregánó,
- 2 csipet só,
- 1-2 gerezd zúzott fokhagyma
összekeverve.  Nagyon finom lett! Én majorannás sült hússal ettem, jó étvágyat!