"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2012. május 22., kedd

Nulldiéta

Gondoltam érdemes pár szót ejtenem róla, pláne, mert ha beírom ezt a szót keresőbe, akkor a fogyókúrás tippek sokaságát hozza ki. Szeretném, ha aki ide téved, értené, miért olyan alapanyagokból és kevés változatossággal készülnek az ételeink, mire jó ez az egész, mert mi nem fogyasztó - méregtelenítő célzatú diétát csinálunk.
Allergia szempontból a nulldiéta arra jó, hogy kiderüljön, milyen anyag az, amire a szervezet allergiás reakcióval válaszol. Akkor alkalmazzák, ha vizsgálattal (vérvétel, bőrteszt...) nem mutatható ki az allergén.

Marcipán fél évet töltött el úgy, hogy hetente-kéthetente végigcsináltunk pár napot, ami hányással kezdődött, hasmenéssel folytatódott, majd a hónap maradék 2 hetében arcüreggyulladással küzdöttünk. Később ehhez jöttek a bőrtünetek (szájduzzanat, ekcéma), viselkedésbeli gondok (agresszió, hiperaktivitás) és nem hízás.
1 évvel ezelőtt voltak laborvizsgálatai Marcinak, nem mutattak semmit. Lehet, hogy most már kimutatnák, hogy mire allergiás, de a vérvétel feltétele, hogy kapja előtte az allergént okozó anyagot, ellenben ne kapjon antihisztamint. Marcipán már állandó antihisztamin szedése mellett volt olyan állapotban, amilyenben, s közben zártuk ki folyamatosan azokat az ételeket, amik egyértelműen tünetet okoztak, mint a tejtermékek, szójaszármazékok, de amikor kizártam az olajos magvakat, tojást, aprómagvas gyümölcsöket is, s még úgyis hetente legalább egyszer beduzzadt a szája és benáthásodott, akkor úgy döntöttem, hogy tanácsot kérek az orvosunktól. Így kezdtünk nulldiétába.

A diéta lényege, hogy azokkal az alapanyagokkal kezdjük a táplálkozást, amik a legkevésbé allergizálhatnak, s ezen belül is csak pár alapanyaggal. Ezek a legtöbbször: rizs, krumpli, répa. Engedett volt nálunk a só, 1 zöld fűszer, napraforgó étolaj. Ezt az alap diétát kell pár napig (mi 1 hétig csináltuk) betartani, s ha nem lesz tünete a betegnek ez idő alatt, akkor el lehet kezdeni új ételek bevezetését.

Fontos szabályok, hogy ekkor is a legkisebb mértékben allergiát okozó anyagtól haladunk az erősebb allergének felé, így először a zöldségek, alma, zöld fűszerek bevezetése javasolt. 3-4 naponta szabad csak új anyagot bevezetni, s egyszerre akkor is csak egyet, esetleg kettőt (mi egy fűszer és egy anyag, alap esetben zöldség bevezetését kapcsoljuk össze/alkalom). Ha ennél többet vagy ennél gyorsabban történik a bevezetés, a tünet jelentkezésekor nem fogjuk tudni, mi okozta az allergiás reakciót.
Minden anyagot, adalékanyag, tartósítószer...stb. is külön kell kezelni és aszerint bevezetni!
Amennyiben allergiás reakció lép fel, amíg az el nem múlik, fel kell függeszteni az új anyagok bevezetését. Ha  fehérjével szemben lép fel allergiás válasz, akkor 3 napig minden fehérjét kerülni kell, azokat is, amiket korábban már bevezettünk és nem okoztak problémát.

Ha valakinek nulldiétát kell kezdenie, egyáltalán nem biztos, hogy az a vonal, amelyen mi haladunk, neki is megfelel. Fontos, hogy a diétát ahhoz a személyhez is igazítani kell, aki csinálja. Az ő ízléséhez és étkezési szokásaihoz legközelebb álló ételek legyenek elkészíthetőek. Ezért van az, hogy bár a zöldségek nagy részét bevezethetném már Marcinál, nem teszem, mert nem eszi meg. Ellenben próbálok lépcsőzetesen haladni, emiatt vezettem be most a fokhagymát, mert így megpróbálhatom majd a spenótot is fokhagymásan, vagy a majorannával és fokhagymával a krumplifőzeléket.
Amiket a táblázatban írok, azoktól eltérni nem lehet. Sokszor kapok olyan kérdést, hogy EZT vagy AZT nem eheti Marci? Ezek nem allergizálnak...
Így van, rengeteg olyan élelmiszer van, ami nem allergizál, de akkor sem eheti, mert a diétának épp az a lényege, hogy az olyan allergiák is kiderülnek általa, amit egyébként nem tudnánk kideríteni, és sajnos a legártalmatlanabb élelmiszer is okozhat problémát, biztosra nem mehetünk csak akkor, ha külön kipróbáltuk már.


Várok mindenkit szeretettel, akár olvasni, akár tanácsokat, ötleteket adni!