"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2012. július 10., kedd

Tej- és tojásmentes karobos és kakaóscsiga Marcipánra "szabva"

EZT a receptet módosítottam úgy, hogy Marcipán most ehesse. Ezek szerint 3 féle lisztből készítettem a kakaóscsigát. Rizsliszt nem jó ilyen sütikhez, teljes kiörlésű tönkölylisztnek az íze nem jó, úgyhogy most a csigával a gesztenyelisztet vezetem be. ILYET vettem. A gesztenye jó tulajdonságairól  ITT olvashattok.

Hozzávalók 2 tepsi minicsigához:

- 300gr teljes kiörlésű tönkölyliszt
- 250gr gesztenyeliszt
- 50 gr rizsliszt (plusz amennyit még gyúrásnál felvesz)
- 3 tojás (tojáspótló porból a megfelelő mennyiséget elkészítve)
- 120 gr tejmentes margarin (Liga, Delma light)
- 1dl rizstej
- 1 teáskanál nádcukor, 3 teáskanál xilit
- 1 csomag porélesztő
- 2dl víz
- 1 csipet só

Töltelékhez: főzős kakaópor, karob por, xilit, tejmentes margarin vagy étolaj

A rizstejet megmelegítem, elkeverem benne a nádcukrot és a xilitet, majd belekeverem az élesztőt és lefedve állni hagyom. Megolvasztom a margarint. A kenyérsütő gépbe öntöm az összetevőket ebben a sorrendben:
2 dl langyos vizet, 1 csipet sót, a 3 tojáspótlót elkészítve, az olvasztott margarint, liszteket, rizstejbe felfuttatott élesztőt. Ezután 1,5 órás dagasztó-kelesztő programra kapcsolom.
Miután megkelt, rizsliszttel megszórt gyúródeszkán átgyúrom, majd 2 részre osztom, és a tészta egyik felét fél-1cm vastagra nyújtom. Ezután olvasztott margarinnal vagy étolajjal megkenem és ízlés szerint szórok rá kakaóport és xilitet. Feltekerem és kb. 1cm vastag szeleteket vágok belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe teszek. Légkeveréses sütőben 175 fokon kb. 25-30 percig sütöm, középidőben egyszer rizstejjel vagy vízzel meglocsolom.
Miközben a kakaóscsigák sülnek, a másik adag tésztát is kinyújtom, erre karob port és xilitet szórok, majd ugyanúgy készítem el, mint a kakaósat.
Ízlés szerint tölthető fahéjjal is, de azt még Marcipán nem ehet.

Jó étvágyat!