"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2012. december 6., csütörtök

Sütőtökös piskóta mackó módra (tej-, tojás-, gluténmentes)

Ha már sütőtök szezon, vadászom a sütőtökös recepteket. A múltkori keksz is úgy ízlett mindenkinek, gondoltam sütit is süthetnék. EZT a receptet módosítottam magunkra.
Én 2 mackóformával sütöttem csak, ebből az egyik maci a kisfiam szülinapi tortája lesz. Ő annyi mindenre allergiás, s még nem is eszik darabosat, hogy úgy döntöttem, csak jelképes kis tortát kap, de azért azt úgy készítem el, ha mégis enne belőle, biztos ne okozzon neki gondot.
2 macihoz a hozzávalók (ha többet, vagy egy rendes tepsivel akar valaki sütni, akkor csak dupla-tripla mennyiségre kell felszorozni az összetevőket):
- 90 gr sütőtökpüré (sült tök kikanalazott és leturmixolt húsa),
- 60gr kölesliszt,
- 20ml meleg vízben elkeverve 2 teáskanál burgonyakeményítő,
- 20gr Liga margarin,
- 30 gr xilit,
- kb. ötöd csomag sütőpor,
- csipetnyi só, őrölt fahéj

A margarint a xilittel krémesre keverem, majd hozzáadom a többi összetevőt, s kikent-lisztezett formába öntöm. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 25 percig sütöm.
Nekem kicsit megrepedt a tésztája, ahogy kiöntöttem a formából, de szerintem 1 évesem nem fog reklamálni emiatt.:) A másik mackót pedig már elfogyasztottam mind, mert nagyon finom lett! :)


2012. december 4., kedd

Répás tökfasírt (tej-, tojás-, hús-, gluténmentes)

Hozzávalók:
(Fontos, hogy a tök és a répa már főzést követően lett lemérve!)
- 250 gr főzött gyalult tök,
- 100 gr főtt répa,
- 1 kis fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- só, bors, majoranna, vegamix,
- 60 gr kölespehely,
- 4 evőkanál kukorica/burgonyakeményítő,
- 3 szelet schar gluténmentes kenyér (EZT szoktam, ami tej-tojás-szójamentes is) rizstejbe vagy vízbe áztatva,
- gluténmentes kenyérmorzsa (Femini-t használtam)

Megfőzöm a tököt és a répát, nem kell teljesen puhára, inkább csak rottyantok rajta. A hagymát megpucolom és apróra vágom, a főtt répát a fokhagymával leturmixolom.
A tököt egy pici főzőlével együtt egy nagy tálba teszem, hozzáöntöm az apróra vágott hagymát és a leturmixolt répát, fokhagymát, fűszerezem, belekeverem a kölespelyhet. A keményítőt kb. fél deci meleg vízben elkeverem, majd hozzáadom a masszához. A kenyereket annyi rizstejbe (vízbe is lehet) áztatom, hogy beszívja azt, de ne csöpögjön belőle a folyadék, majd ezt is belekeverem a masszába. Ezután annyi gluténmentes morzsát teszek hozzá, hogy formázható állagú legyen. (Itt vigyázni kell, hogy sokkal lágyabb maradjon a massza, mint a rendes hússal készült fasírtok esetében, épp csak annyira álljon össze, hogy gyúrható legyen, ha ennél keményebb, akkor már morzsolódik.) Kis golyókat gyúrok belőle, amiket megforgatok egy tálba kiöntött morzsába, majd közepes lángon aranybarnára sütöm.

A képen látszanak kis aranyszínű tallérok is, ezek voltak az első próbálkozásaim. A kenyér és a morzsa masszába keverése előtt lehet ilyeneket sütni. Nagyon finomak, kis olajjal megkent serpenyőbe kell evőkanállal adagolni őket, kilapítani és aranybarnára sütni. Puha kis falatkák lesznek, valamivel ízesebbek, mint a fasírt, szerintem érdemes ezt is kipróbálni :)



Jó étvágyat kívánok!

Sütőtökös keksz karácsonyra (tej-, tojás-, gluténmentes)

EZT a receptet módosítottam igényeink szerint.

Hozzávalók 2 tepsi kekszhez:

- 150gr sütőtök (sült sütőtök pürésített húsa),
- 70gr kölesliszt,
- 70gr kölespehely,
- 50gr kukoricapehely liszt,
- 10gr puffasztott amaránt,
- 70 gr tejmentes margarin,
- 1 teáskanál őrölt fahéj,
- 80 gr nyírfacukor

Az egészet összegyúrtam majd folpackba csomagolva hűtőbe tettem fél órára. Ezután lisztezett felületen kinyújtottam és karácsonyi mintás szaggatókkal kiszaggattam. Légkeveréses sütőben 175 fokon kb. negyed órát sütöttem (amíg aranybarna lesz, addig kell sütni, ha már sötétebb barna, akkor kemény lesz), majd amikor kicsit kihűlt, lezárt fémdobozba tettem.




Először nagyon kemény lett, de másnapra megpuhult, kicsit rágós, de finom keksz lett belőle. Bizonyítja, hogy összesen ennyi maradt:


S ha már a sütőtök krémlevesem csak Daninak ízlett, Marcinak nem, Marcipán már reggel közölte, hogy éhes, és ő kekszet kér! Amikor pedig jól lakott, kérte, hogy a maradék kekszet ovi után ő ehesse meg. :)

2012. december 3., hétfő

Sütőtök krémleves (tejmentes, gluténmentes)

Hozzávalók:

- egy közepes sütőtök fele,
- 2 bio gluténmentes, tejmentes hús vagy zöldségleves kocka,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 3 evőkanál tejmentes margarin,
- fél teáskanál gyömbér, fél tk só, bors
- 4 evőkanál kókusztejpor (vagy 1,5dl kókusztej)

A sütőtököt megsütöm, majd kikanalazom a belsejét. Nekem fél kiló lett fél sütőtök húsa kikanalazva.
A hagymát és fokhagymát apróra vágom és margarinon üvegesre pirítom, miközben sóval, borssal, gyömbérrel fűszerezem. 1 liter vizet felforralok és a 2 leveskockát felolvasztom benne.
A sütőtököt a fűszeres párolt hagymával összeöntöm, ráöntök 1-1,5 dl vizet, beleteszem a kókusztejport, és az egészet összeturmixolom. Ezután a húslevet is hozzáöntöm és az egészet még egyszer átturmixolom.

Puffasztott amaránttal, pirított tökmaggal, vagy gluténmentes pirított kenyérdarabkákkal tálalom.



Licit vége

Mindenkinek, aki felajánlással, licitálással, vagy megosztással hozzájárult a gyűjtéshez, nagyon köszönjük a munkáját/felajánlását! Tegnap éjfélkor véget ért a licit, nagyjából 120.000 forint gyűlt össze!
Ez gyönyörű karácsonyi ajándék lesz sok koraszülött/éretlen újszülött babának és családjának!

Akik a legmagasabb licitet tették bármely felajánlásra és ezzel megnyerték az adott tárgyat, erre a számlaszámra utalják az összeget:   

Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat 
11735067-20036634

Nagyon fontos, hogy aki utalja a pénzt, a közlemény rovatba írja be a blog nevét, és a licittárgyat! Ha ez elmarad nem tudjuk beazonosítani az utalást.
Kellemes, örömökben és egészségben gazdag ünnepeket kívánunk nektek is!

2012. december 1., szombat

Koraszülött menő - Már csak 1 nap

Vasárnap 24h-ig lehet még licitálni a felajánlott tárgyakra.
A gyűjtés lényege, hogy a befolyt összeggel a Szegedi Koraszülött Mentő munkáját támogassuk, 
illetve a felajánlott tárgyakkal személyesebbé tegyük a gyűjtést, és az anyagi támogatásért cserébe, valami csodás dolog is a Tiéd lehet. 

Csütörtök estig 78600 Ft gyűlt össze. :) 

Ennek ellenére még vannak a felajánlások között amikre nem érkezett licit.
Itt felsorolom őket, és a linkre kattintva rögtön az oldalra kerülhetsz. 
Minden felajánlott tárgy kézzel készült, egyedi darab. :)

1. nyaklánc

2. óra

3. nyaklánc

4. keresztszemes technikával készült terítő

5. nyaklánc

6. puha textiljátékok és két büfikendő

7.  nyaklánc

Nagyon köszönjük, nagyon hálásak vagyunk a segítségetekért!
Adományoddal hozzájárulsz ahhoz, hogy egy koraszülött vagy betegséggel született újszülött baba, és szülei esélyt kapjanak, hogy az otthonukba, együtt töltsék a Szentestét. 
:) 

Élet a krumplin túl, avagy a zöld krumplipüré (burgonyamentes, tejmentes)

Mire lehet érzékeny még egy multi-fehérjeallergiás gyerek? Hihetetlen, vagy sem, de a burgonyára.
Talán én sem hiszem, ha nem vérvétel mutatja ki, de az IgG típusú ellenanyag szintje nagyon magas a burgonyára. S természetesen miből fogyasztott a legtöbbet az utóbbi hónapokban? Igen, krumplit.
Talán épp ez az oka annak, hogy nem tolerálja már, s talán épp ezért nem tünetmentes soha... Most ki fog derülni, mert megpróbálkozok 1 hónapig a teljesen krumplimentes étrenddel. Ezentúl a zabra érzékeny, kis mértékben pedig a rizsre, mandulára, árpára. Ez utóbbi 3 az a kategória, amit hetente 2 alkalommal fogyaszthat, ahogyan a csirkemell húst, teljes kiörlésű tönkölybúzát és a tonhal konzervet is eszi jelenleg.

Tegnap óta tanakodom, hogy miket kell a krumplival kizárni az étrendünkből. Sajnos nagyon sokat. Az egyik a közkedvelt krumplipüré.
Ma körbenéztem a hűtőben, s amit találtam, abból főztem krumplipüré helyett köretet. Meglepően hasonló lett az íze, mint a burgonyapürének (természetesen a tejmentes verzióhoz hasonlítva), én ugyan megmondom, hogy ez nem az, de a gyerekek simán ették krumplipüréként. S miután ez brokkoliból és karalábéból készült, elneveztük zöld krumplipürének.

A recept kb. 4 adaghoz:

1 fej karalábé
400gr brokkoli
3 evőkanál tejmentes margarin
1 dl növényi tej
1 csipet bors
1-2 gerezd fokhagyma
4 evőkanál köleskása

A karalábét apróra vágom, s a brokkolirózsákkal együtt sós vízben megfőzöm. Miután megpuhult, leöntöm róla a főzőlevet, hozzáteszem a margarint, a fokhagymát, borsot és a növényi tejet, majd botmixerrel krémesre dolgozom. Ezután annyi köleskását adok még hozzá, hogy megfelelő sűrűségű legyen, ez nekem kb. 4 evőkanálnyi volt.