"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2015. január 6., kedd

Briós tej- és gluténmentesen, csökkentett cukortartalommal

A fiúknak próbálok tojást adni, egy szakmailag az ételallergiák területén magasan képzett orvos azt mondta, hogy 200 fok felett minimum 30 percig sütött tojás fehérjeszerkezete már módosul annyira, hogy kevésbé allergizáljon. Tehát kerestem egy olyan receptet, amiben nagyjából megfelel a sütési kritérium 200 fok-30 percnek.
Verától már sütöttem korábban is, nagyon jó receptjei vannak. Most a kalács-briós receptjét módosítottam úgy, hogy tápiókamentes legyen és kevesebb cukor és rizs legyen benne, így minden gyerekem eheti.
Hozzávalók 4-5 brióshoz:

- 250 gr gluténmentes liszt (nálam 160 gr alfa-mix, 60 gr hajdinaliszt, 30 gr burgonyakeményítő),
- 75 gr cukor-édesítő (nálam 35 gr porcukor, 40 gr eritritol),
- 1 tk citromlé,
- 2 tojás sárgája + 1 a lekenéshez (kacsatojást használtam),
- 1 csomag dr. Oetker Expressz élesztő,
- 70 mg tejmentes margarin olvasztva,
- 60 ml langyos kókusztej,
- 1 csipet vaníliapor vagy 1 csomag vaníliáscukor,
- 1 ek útifű maghéj

Az egészet összegyúrtam, 4 részre osztottam, mindegyikből vékony rudakat sodortam belőlük és csigaalakban feltekertem őket. A maradék tésztából egy minicsigát készítettem. Az egészet margarinnal kikent és liszttel megszórt tepsire helyeztem és 50 fokra előmelegített sütőben 20 percet állni hagytam. Ezután lekentem tojássárgájával őket, megszórtam a tetejüket is némi eritrittel és 200 fokon 30 perc alatt készre sütöttem.