"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2017. július 19., szerda

Borwnie cukkiniből (tej-, tojás-, glutén-, keményítőmentes)

EZT a receptet módosítottam úgy, hogy ehessük, azaz még kukorica és rizs sincs benne, sem tápióka. Ráadásul nagyrészt édesítőszeres és teljes kiörlésű, úgyhogy szénhidrát diétába is beilleszthető.
Hozzávalók egy tepsi sütihez:
- 1,5 cukkini lereszelve,
- fél bögre olaj (én repceolajat használtam, de sütihez a kókuszolaj is jó),
- fél bögre eritrit,
- fél bögre cukor (lehet csak eritrittel is, akkor 3/4 bögre kell belőle, de engem a mellékíze zavart),
- 1 evőkanál vaníliaszirup,
- 1 és 1/4 bögre hajdinaliszt,
- 3/4 bögre gesztenyeliszt,
- 1/2 bögre cukrozatlan kakaópor,
- 1,5 tk szódabikarbóna,
- mokkáskanál só,
- 1/2 bögre víz 1 ek útifű maghéjjal,
- 1 tábla magas kakaótartalmú étcsokoládé

A cukrot, eritritet, vaníliaszirupot és az olajat alaposan összekeverem. Egy másik tálba öntöm a liszteket, kakaóport, szódabikarbónát, sót, azt is összekeverem, majd az olajos cukros sziruppal összeöntöm. hozzáadom a lereszelt cukkinit és a vizet az útifű maghéjjal, majd alaposan összedolgozom.  Az étcsokit apróra darabolom és beleszórom a masszába, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm az egészet, s 175 fokon bő fél órán át sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, ha jó, kiveszem. Melegen hideg vaníliafagyival is nagyon finom, de hidegen szebben szelhető, ha fél napot a hűtőben állt, és az íze is jobban összeérik. Persze ha valaki nem szereti, hogy ropognak a foga alatt az étcsoki darabok, az melegen egye, amikor még folyós a csoki. :)



2017. június 5., hétfő

Teljes kiörlésű Gofri (tej-, tojás-, glutén-, kukorica-, magtej mentes)

Már jó ideje akartam csinálni, de nem volt gofri sütőm. Aztán egy barátnőm felajánlotta, hogy kölcsönadja az övét, s rögtön egy RECEPTET is mellékelt hozzá, amit csak kicsit kellett módosítanom, hogy ehessem/ehessük.

Hozzávalók 8db kis gofrihoz:
- 75 gr hajdinaliszt,
- 75 gr (barna) rizsliszt,
- 50 gr gesztenyeliszt,
- 1 csapott mokkáskanál aszkorbinsav,
- 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna,
- 1 csapott mokkáskanál só,
- 1 ek eritrit (én édesen szerettem volna a tésztát, de ez elhagyható),
- 1,5 dl rizstej (egyéb növényi tej),
- 70 ml szénsavas ásványvíz,
- 2 ek olivaolaj,
- 1 csapott evőkanál útifű maghéj 40ml vízben elkeverve

Összekevertem a száraz hozzávalókat, majd belekevertem a nedveseket és az útifű maghéjat is. Pár percet állt a tészta, ahogy az eredeti recept írta, addig felmelegedett a sütő. Utána pár percet sütöttem/adag. Az általam használt lisztek miatt jóval sötétebb barna lett, mint a hagyományos gofri, de finom.


Megcsináltam rizsmentesen is Danimnak, rizs helyett kókuszliszttel. Jóval több folyadékot vett fel, az összetevők így változtak:

- 100 gr hajdinaliszt,
- 50 gr kókuszliszt,
- 50 gr gesztenyeliszt,
- 1 csapott mokkáskanál aszkorbinsav,
- 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna,
- 1 csapott mokkáskanál só,
- 1 ek eritrit (én édesen szerettem volna a tésztát, de ez elhagyható),
- 2 dl kókusztej,
- 1 dl szénsavas ásványvíz,
- 4 ek kókuszolaj,
- 1 csapott evőkanál útifű maghéj 40ml vízben elkeverve.


2017. június 4., vasárnap

Gesztenyés "keksz"tekercs (glutén-, tej-, keksz-, cukor-, kókusz-, rizs-, kukoricamentes)

A vakondtúrás golyók receptje alapján dolgoztam. Imádom ezt a süteményt, mert egészséges és tápértékben gazdag, hiszen a hajdina és a gesztenye is egészségesek, de a cukrozatlan kakaónak is vannak jótékony hatásai.

A kakaós tekercshez hozzávalók:
- 200 gr natúr gesztenyepüré,
- 250 gr hajdinapehely finomra darálva,
- 180 gr tejmentes margarin,
- 60 gr kakaópor,
- 100 gr eritrit
- 2 tk rumaroma

Gesztenyés töltelékhez:
- 200 gr natúr gesztenyepüré,
- 50 gr tejmentes margarin,
- 50 gr eritrit



A kakaós tekercs hozzávalóit masszává gyúrtam, majd folpackon kinyújtottam ujjnyi vastagra. A gesztenyés tölteléket elkészítettem és rákentem a kinyújtott "tésztára", majd a folpack segítségével óvatosan feltekertem. Folpackba csomagolva hagytam és pár órára hűtőbe tettem.

2017. május 29., hétfő

Bögrés palacsinta / Glutén-, tej-, tojás-, kukorica- és cukormentes

Eddigi legegyszerűbb és legnagyszerűbb palacsinta receptem. Nem kell méregetni a hozzávalókat és finom, könnyen süthető, jó állagú palacsinta lesz belőle.
Hozzávalók kb. 12 db-hoz:
1 bögre rizsliszt,
1 bögre hajdinaliszt,
1 bögre keményítő (burgonyakeményítőt vagy tápiókakeményítőt használok),
1 ek útifű maghéj,
1 ek eritrit/xilit,
csipet só,
1 ek olaj,
2 bögre szénsavas víz (és ha még kell, önthetünk hozzá menet közben)
Az egészet mixerrel összekeverjük és olajozott serpenyőben sütjük. Én minden újabb adag előtt felkeverem a tésztát, s ha az útifű nagyon megszívta magát, kicsit még higítom, hogy ne legyen túl sűrű.

Vakondtúrás golyók (glutén-, kukorica-, tejmentes, csökkentett cukorral)

Igazából kókuszgolyó helyett készültek ezek a finomságok azoknak, akik a kókuszra (is) érzékenyek. A golyók glutén- és tejmentesek is.
Hozzávalók:
- 200 gr hajdinapehely finomra darálva (én fele-fele arányban gluténmentes zabpehellyel és  hajdinapehellyel csináltam),
- 200gr cukormentes gesztenyepüré,
- 200gr tejmentes margarin,
- 60 gr cukormentes kakaópor,
- 70-80gr eritrit,
- 1 tk rumaroma,
- 4 ek barna rizsdara,
- 1 tábla 70%-os étcsoki ledarálva

A csokin kívül minden hozzávalót összekevertem, amíg finom masszává nem vált, majd golyókat gyúrtam belőle és ledarált étcsokiba forgattam őket. Ezután pár órára hűtőbe tettem.

2016. szeptember 21., szerda

Kakaóscsiga rizs-, kukorica- és gluténmentesen

Már több recept is van fenn a blogban, de most ez a siker, csak hajdinaliszt és burgonyakeményítő kell a lisztekből bele, és cukormentesen elkészítve diétázók is bátran fogyaszthatják (bár nekik tápiókakeményítővel egészségesebb, ha ehetik).
Hozzávalók egy kisebb tepsihez:
- 150 gr hajdinaliszt,
- 100 gr burgonyakeményítő,
- 4 gr só,
- 2 ek eritrit/cukor,
- 2 ek útifű maghéj,
- 1 mokkáskanál sütőpor,
- 3 ek olvaszttott tejmentes margarin vagy kókuszolaj,
- fél zacskó porélesztő 1 tk cukorral 1 dl langyos vízben felfuttatva,
- plusz víz vagy növényi tej

Töltelékhez:
- olvasztott margarin/kókuszolaj
- ízlés szerinti kakaópor (nálam főzős kakaó eritrittel keverve)

Először a száraz hozzávalókat keverem el, majd hozzáadom a nedveseket is és addig gyúrom a  tésztát amíg puha, nem ragadós és jól nyújtható állagú lesz. Ehhez még némi vizet hozzá kellett adnom a tésztához gyúrás során. Keményítővel megszórt felületen kinyújtottam úgy fél centi vastagra, majd megkentem olvasztott margarinnal és megszórtam az előre elkészített eritrites kakaóporral. Feltekertem és ujjnyi vastag szeletekre vágtam. Sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem és úgy 20 percig langyos helyen lefedve kelesztettem őket. Ezután megspricceltem egy kis olajjal és 180 fokon 20 perc alatt készre sütöttem.  Jó étvágyat!

2016. július 18., hétfő

Cukkini főzelék kicsit másképp (tej-, tojás-, gluténmentes)

Az alap recept egy barátnőmtől származik. Én saját elképzelésem szerint módosítottam még kicsit rajta, így készült el a mai ebédem.
Hozzávalók (4-6 adaghoz):

- 3 közepes cukkini,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 2 ek tejmentes margarin,
- 1 púpos evőkanál gm liszt (nálam hajdinaliszt),
- fél liter dobozos sűrített paradicsom,
- 3 dl víz,
- 2-3 ek cukor/édesítő (én eritritet használtam),
- só, bors ízlés szerint,
- 250 gr köles/quinoa/rizs

A cukkinit meghámoztam és uborkaszeletelőn nagyon vékony karikákra vágtam. Besóztam és állni hagytam. Amíg állt, feltettem főni a quinoát. Úgy 10 perc múltán leöntöttem róla a levet és átöblítettem (én azért csinálom így, hogy biztos ne legyen keserű mellékíze), majd 2 evőkanál margarinon feltettem párolni. Hozzáadtam az összenyomott fokhagymákat, sóztam, borsoztam ízlés szerint. Pár percig hagytam ebben a margarinos fűszeres lében fonnyadni, aztán meghintettem a hajdinaliszttel, majd felöntöttem a paradicsomszósszal és vízzel, átforraltam és hozzáadtam az eritritet. Eközben a quinoa megpuhult, úgyhogy hozzáöntöttem a cukkinihez és pár percig tovább főztem együtt is az egészet.
Nagyon finom lett. :)