"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2014. június 11., szerda

Vörös áfonyás gluténmentes briós (tej- és tojásmentes)

Nem szeretik sütiben a mazsolát a lányaim. Viszont a vörös áfonyáért rajonganak, így, hogy ne mezítlábas briós legyen. kapott aszalt áfonyát :)
Hozzávalók: 
200 g Nutri free mix per pane
30g cirokliszt
2 ek burgonyaphely
1 tk útifűmaghéj
15g friss élesztő+0,5 dl langyos víz+ kk cukor
kb. 2 dl langyos rizstej
60g cukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 ek olaj
maréknyi aszalt  vörös áfonya
tetejére: 
olvasztott, tejmentes sütőmargarin 
 kristálycukor vagy dekorcukor

A cukornál fontos, hogy a rizstej alapból édesebb, így, ha nem azt használunk, akkor a cukorból több kell. Valamint ez a lisztkeverék alapból sós, így, ha más fajta lisztet használunk, azt is figyelembe kell venni. 
Először is 50 fokra előmelegítem a sütőt. Összekeverem a száraz anyagokat, majd beleöntöm a cukros vízzel elkevert élesztőt és az olajat. Elkezdem összedolgozni, közben beleöntöm a rizstejet. Olajos kézzel jól kezelhető, rugalmas tésztát kell kapnom, így, ha túl sok a folyadék, teszek még hozzá lisztet és persze, ha túl kemény, akkor folyadékot. Ilyenkor szórom bele az áfonyát. Jól átgyúrom, majd olajos kézzel kígyókat formázok belőle, amit csigává tekerek. / Kész állatkert :D / Az 50 fokos sütőben kelesztem 30-40 percig, majd lekenem olvasztott margarinnal, óvatosan megszórom a cukorral és 180 fokon, légkeveréssel addig sütöm, míg szép színe nem lesz. 
A csiga vonal megtartásáért nem tudom mit kellene tenni, így a neve lehetett volna áfonyás zsömle is :)
Ez lett a mai reggeli az oviban, frissen sütve, melegen vittük be, illatozott rendesen :)

2014. június 8., vasárnap

Lángos (glutén-, tej- és tojásmentes)

Nagyon szeretem a lángost, de mióta gluténmentesen étkezik a kislányom, nem vettem, hogy ne fájdítsam a szívét. De ma ki kellett próbálnom, hogy milyen a házi, gluténmentes verzió.

Hozzávalók:
- 150 g Nutri free mix per pane,
- 100 g Doves kenyérliszt,
- 15 g friss élesztő + kk cukor+ 0,5 dl langyos víz,
- kb. 2 dl langyos víz

kenéshez:
- 1 ek rizskrém + picike reszelt fokhagyma,
- reszelt füstölt ízű Violife,
- olaj a sütésben

A két lisztet elvegyítem, az élesztőt elkeverem a langyos, cukros vízben. Elkezdem összedolgozni, apránként annyi vizet adok hozzá, hogy galuskatésztánál egy picit sűrűbb legyen. Letakarva hagyom kelni 30 percet. Mikor megkelt,olajos kézzel tenyérnyi gombócokat veszek ki, amiket ellapítgatok a kezemmel, majd a levegőben forgatva olyan vékonyra nyújtom, hogy még ne szakadjon el. A nem túl forró, bő olajba teszem- magamtól el,  nehogy rám fröccsenjen az olaj. Néha megforgatom, addig sütöm, míg szép aranybarna nem lesz. Papírtörlőre szedem, majd megkenem fokhagymás rizskrémmel és megszórom reszelt Violife sajtpótlóval.
Jó étvágyat :)

Meggyes muffin (tej-,tojás és gluténmentes)

Reggelinek szántam így Pünkösd vasárnapra :)

Hozzávalók:
- 100g Doves fehér kenyér lisztkeverék
- 100g Nutri free mix per pane
- 50g cirokliszt
- 100g cukor /vagy annak megfelelő pótló
- 2 vaníliás cukor
- 1/2 cs. sütőpor
- 250ml citromos víz
- 0,5dl olaj
- magozott meggy

Díszítéshez:
Porcukor, meggylé

Összekeverem a száraz anyagokat, majd a nedveseket. Muffinformába töltöm, majd magozott meggyet rakok rá. Előmelegített sütőben,180 fokon tűpróbáig sütöm. Kifordítom a formából, hülni hagyom.A porcukrot picike meggylével elkeverem, a masszát zacsiba kanalazom, aminek a sarkára apró lyukat vágok és mehet a csíkozás :)

2014. június 3., kedd

Csokis fánk glutén-, tej- és tojásmentesen (fruktóz malabszorpcióban ehető)

A tegnapi fánknak akkora sikere lett, hogy estére elfogyott és keresték a fiúk, nem-e maradt véletlenül. Ma reggel a férjem panaszkodott, hogy a gyerekek mind felfalták és neki nem hagytak, így csinálnom kellett ismét. Gondoltam tovább fejlesztem a receptet és csokis fánkokat készítek.
Az alap recept a tegnapi, de kicsit változtattam rajta, mert nem volt már gm zablisztem.

16 kis csokis fánkhoz:
- 150 gr Alfa-mix lisztkeverék,
- 100 gr hajdinaliszt,
- 40 gr tápiókakeményítő,
- 1 tk xantán gumi,
- 40 gr eritritol,
- csipet só,
- 20 gr cukor,
- 14 gr porélesztő,
- 60 ml olaj,
- 150 ml gm növényi tej,
- 50 ml víz

Csokimázhoz:
- 80 gr tejmentes margarin,
- 30 gr kakaópor,
- 70 gr eritritol,
- víz

A vizet felforrósítottam, belekevertem a cukrot, majd hozzáöntöttem fél decit a növényi tejből, s az így kapott langyos cukros lébe kevertem el az élesztőt. Lefedve állni hagytam. A száraz hozzávalókat összekevertem, majd a folyadékokat is hozzá adtam, amikor pedig az élesztő felfutott, azt is. Alaposan átgyúrtam a tésztát, majd lefedve langyos helyen (elektromos sütőnél 50 fokra előmelegített sütőben is lehet) kelni hagytam. Közel 1 órát állt, ezután ismét átgyúrtam, majd olajozott kézzel kis golyókat formáztam belőle. Ezeket lefedve ismét 1 órát kelni hagytam, majd közepes/kis lángon bő olajban aranybarnára sütöttem mind a két oldalát.
Amíg a fánkok hűltek, elkészítettem a csokiöntetet. A margarint tűzön megolvasztottam, a kakaóport és eritritolt összekevertem és annyi vizet adtam hozzá, hogy kakaós massza legyen a porból. Ezután a folyékony margarinnal elkevertem és a fánkokra öntöttem. Az egyik felére én kókuszreszeléket is szórtam, azután 1órát hűtőben dermedni hagytam.


2014. június 2., hétfő

Igazi gluténmentes fánk tojásmentesen (tejmentes, alacsony fruktóztartalmú is)

Amikor boltban voltunk Danival, nyálcsorgatva nézte a cukrozott fánkokat. Kérdezte, hogy "Ha meggyógyultam, ehetek majd cukrozott zsemlét?" Ilyenkor - hiába már évek óta diétázunk- elszorul a szívem. S bár neki ott nem mutatom, mert nem akarom, hogy azt érezze, hogy neki rossz (mindig betegségtudat nélkül éltünk és neveltem őket), inkább felajánlok valami mást, amit megehet...., de azért bennem marad az élmény.
Ma, mire hazaér az iskolából, "cukrozott zsemle" fogja várni uzsonnára. Alig várom, hogy lássam az örömét és befalja az öccseivel együtt. :)
A fánk eredeti receptje INNEN van. Én azonban elég sokat módosítottam rajta, a lisztet kevertem, mert Danimnak a rizsre is intoleranciája van, és a cukrot is mérsékeltem benne, hogy a fruktóz malabszorpcióban szenvedő kicsik is ehessék.

14 fánk lett a következő összetevőkből:
- 80 gr Alfa-mix lisztkeverék,
- 120 gr gm zabliszt,
- 40 gr hajdinaliszt,
- 40 gr tápiókakeményítő,
- 1 tk xantán gumi,
- 30 gr eritritol,
- csipet só,
- 20 gr cukor,
- 14 gr porélesztő,
- 60 ml olaj,
- 150 ml kendertej (rizstej is tökéletes, de a rizst igyekeztem elkerülni),
- 50 ml víz

A száraz hozzávalókat összekevertem. A vizet felforrósítottam, belekevertem a cukrot, majd hozzáöntöttem fél decit a növényi tejből, s az így kapott langyos cukros lébe kevertem el az élesztőt. Lefedve állni hagytam. A száraz hozzávalókhoz kevertem a folyadékokat is, majd amikor az élesztő felfutott, azt is. Alaposan átgyúrtam a tésztát, majd lefedve langyos helyen (elektromos sütőnél 50 fokra előmelegített sütőben is lehet) kelni hagytam. Bő 45 percet állt, ezután ismét átgyúrtam, majd lisztezett (hajdinalisztet szórtam) felületen ujjnyira nyújtottam és egy pohárral kiszaggattam. Ezután lefedve a kis pogácsatésztákat is kelni hagytam még közel 1 órát, majd benyomkodtam a közepüket és lyukas oldalukkal lefele közepes lángon bő olajban aranybarnára sütöttem. Ezután a másik oldalát is megsütöttem és rácsra kiszedve hagytam lecsöpögni, kihűlni.
Eritritolt aprítóval "porcukorrá" őröltem és azzal szórtam meg a tetejét.
Férjem a fő tesztelőm, akinek semmilyen ételproblémája nincs és bármit ehet is azt mondta, hogy finom :)




2014. június 1., vasárnap

Cukros keksztekercs süti (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes,)

Egy barátnőm megkért, hogy módosítsam már minden mentesre EZT a receptet. A süti különlegessége, hogy ez a barátnőm épp ma ad életet kislányának, így a készítése közben folyton rájuk gondoltam, küldöm nekik virtuálisan is a sütit sok szeretettel!

Az eredetit nem kóstoltam, így nem tudom, milyen íze van, de a mentes verzióm nagyon finom lett, azt bizton állíthatom. A gyerekek nem csak imádták és falták, de annak ellenére, hogy általában is szeretik amit készítek, megkérdezték most, hogy "Honnan tudtál anya ilyen finomat sütni?"

Íme a recept:
- 200gr alfa-mix,
- 40gr tápióka keményítő,
- 40 gr cirokliszt,
- 30gr kukoricaliszt,
- 1tk xantán gumi,
- 1 ek útifű maghéj,
- 140gr eritrit,
- 80 gr olvasztott tejmentes margarin,
- 2dl Cocomas kókuszkrém

Ételszínezékem nem lévén a színes tészta kakaós lett, a tésztához 15gr kakaópor és 10gr eritritol keveréke került.

Összegyúrtam minden hozzávalót úgy, hogy az útifű maghéjat a megolvasztott margarinba kevertem el először és utána adtam a tésztához. A tésztát két felé vettem, az egyik feléhez hozzáadtam az édesített kakaóport, majd mind a két tésztát kinyújtottam. Egymásra tettem a lapokat, majd feltekertem. Gluténmentes lévén nem tudtam annyira vékonyra nyújtani és szorosra tekerni, mint az eredeti recepten látható, de így is jó lett. Vízzel megkentem a tetejét és 180 fokon 25 percig sütöttem. Az a jó, ha a belseje már nem nyers, de még puha, akkor nem esik szét a tekercs.

Miután megsült a tekercs és kihűlt kicsit, lekentem vízzel a tetejét körbe és Dr. Oetker cukorban (tortára való színes kristálycukrok) megforgattam (lehet kókuszreszelékbe, csokireszelékbe, akármibe). Ezután szeleteltem.

Nyersen:
A maradék tésztát (levágtam a széleket, hogy szép téglalap alapokat tekerjek fel) kinyújtva kekszeket szaggattam, a tekercs mellé tettem és 18 perc alatt készre sütöttem.

 Kész szívek:
 Kész cukros tekercs:
 Szeletelve:
 Fogyasztva:

Vöröslencse krémleves (gluténmentes, tejmentes)

- 200gr vöröslencse,
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma,
- 2 ek Virágoskút ételízesítő,
- só, bors
- 2 dl növényi tejszín (kölestejszínnel csináltam),

A lencsét a fűszerekkel és ételízesítővel kb 1,5szeres vízben felteszem főni. A hagymákat botmixerrel krémesre aprítom és kis olajon megpárolom. Amikor a lencse megpuhult, hozzáöntöm a hagymát és a tejszínt. Átforralom, majd botmixerrel krémes állagúra dolgozom.
Puffasztott gluténmentes gabonákkal tálaltam, de kisfiamnak annyira ízlett, hogy még ebéd előtt több kis pohárkányit megivott a levesből.