"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2014. május 11., vasárnap

Töltött sós gluténmentes palacsinta (tojásmentes, tejmentes)

A múltkori palacsintareceptet csináltam meg, csak ezúttal gm zabpehely liszttel. Az volt a tapasztalatom, hogy ehhez több keményítő és kevesebb xantán gumi kell. Arányokat nem tudok írni, mert én végül addig higítgattam még keményítővel és buborékos vízzel, amíg jó nem lett. A lényeg, hogy ebbe a palacsintába kentem kicsit sűrűbb avokádókrémet, tettem bele glutén-, tejmentes sonkát, reszeltem bele Violife pizzasajtot (vega szójamentes gm sajtpótló) és apróra vágott póréhagymát. Az egészet pár percre sütőbe tettem, nagyon finom egészséges vacsora lett belőle :) Jó étvágyat!


2014. május 10., szombat

Gluténmentes tojásmentes nokedli (galuska)

Anyósomtól kaptam nokedli szaggatót, gondoltam ideje kipróbálnom. A mai napom is sikerrel indult, elsőre finom nokedlit készítettem hasraütésszerű receptemből.

Hozzávalók 2 adaghoz:
- 150gr rizsliszt (ha 50gr rizsliszt és 100gr quinoa lisztet használunk, kicsit keményebb lesz a tészta, nekem úgy jobban ízlik),
- 12 tk tápiókakeményítő (kb 40gr),
- csapott tk só,
- mokkáskanál xantán gumi,
- 1 púpos tk útifű maghéj,
- 2 ek olaj,
- víz
A száraz hozzávalókat összekevertem, hozzáadtam az olajat, majd annyi vizet, hogy rendes galuska állagú tésztát kapjak. Forrásban levő sós olajos (érzésre icipici olajat tettem csak bele) vízbe szaggattam, következő forrásig főztem és leszűrtem. Nem szabad tovább főzni, mert hamar szétfő. Egymástól szépen elváló szemű, a 100% rizslisztből készültnél a normálnál kicsit puhább tésztákat kaptam.





2014. május 9., péntek

Igazi puha finom gluténmentes, tej-, tojásmentes palacsinta

Ez a recept lesz a hónapom sikere, ugyanis nem csak gluténmentes és tejmentes, de tojásmentes is az a palacsinta, aminek az íze szinte teljesen olyan, mint egy búzás-tojásosé, az állaga pedig 100%-ig olyan, puha, nem törik, könnyed és nem túl vastag. Mindenki imádta, a férjem meg is kérdezte, hogy ez mit nem tartalmaz, s amikor mondtam, hogy semmi allergént, akkor nem akarta elhinni!
A recept 6-8 kisebb (24cm átmérőjű) palacsintához:
- 50gr rizsliszt,
- 50 gr quinoa liszt,
- 2 ek kukoricakeményítő,
- 3 ek tápióka keményítő,
- 1 tk útifű maghéj,
- 1 csapott tk xantán gumi,
- 1 tk xilit,
- csipet só,
- 3 ek olaj,
- 1 dl rizstej,
- 2,5 dl buborékos víz + amennyit még pótolni kell

A száraz hozzávalókat jól elkeverem, majd a folyadékokat fokozatosan hozzáadva csomómentesre keverem a tésztát. Egy picit lesz csak sűrűbb állagú, mint egy sima palacsintatésztáé. 
A serpenyőbe picit több olaj kell és minden palacsinta előtt ki kell kenni, mert könnyen letapad, de olajozott serpenyőben gond nélkül süthető. Az útifű maghéj miatt időközben sűrűsödik a tészta, így picit mindig higítottam 10-20ml ásványvízzel. 
A kész palacsinta 1 órán állt levegőn és nem száradt ki és keményedett meg! Fruktóz malabszorpcióban is ehető finomság. A fiúk csak annyit kérdeztek: "Anya, miért ilyen keveset sütöttél?" :D
Képek már a megdézsmált mennyiségről, mert hamar elfogyott :D



2014. május 5., hétfő

Vaníliás málnatorta (gluténmentes, tej-, tojásmentes, fruktóz malabszorpcióban ehető)

A tészta receptet csak kicsit módosítottam, így a hozzávalók egy nagy kapcsos tortaformához:
Piskóta:
- 250gr alfamix gluténmentes lisztkeverék,
- 110 gr eritritol,
- 2 tk sütőpor,
- 5 ek holland kakaópor,
- 2 tk útifű maghéj egy kis vízben elkeverve,
- 2 dl víz,
- fél citrom leve,
- 1 dl híg kókusztej vagy más növényi tej (én fél deci Cocomas kókuszkrémet higítottam fél deci vízzel),
- 1 dl olaj

Krém:
- 7 ek xilit,
- 2 Dr. Oetker vaníliás pudingpor,
- 2 tk agar-agar,
- 5 dl mandulatej,
- 1,5 dl Cocomas kókusztej,
- 3,5 dl víz

Tejejére: 
- 2 ek xilit,
- 1 tk agar-agar,
- 5 dl víz
- 200 gr málna

A piskótához a száraz hozzávalókat összekevertem, majd először az olajat, kókusztejet és citromlevet adtam hozzá, a vízben elkevert útifű maghéjat, végül a vizet. Csomómentesre kevertem és sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntöttem. 180 fokon (5ös fokozaton gázsütőben) nagyjából 25 percig, tűpróbáig sütöttem.
Amíg a piskóta sült, elkészítettem a krémet. A vaníliás pudingport összekevertem a xilittel, agar-agarral és 1 dl mandulatejjel. A többi folyadékot feltettem főni, amikor az forrt, beleöntöttem a csomómentesre kevert xilites pudingport és addig főztem kislángon, amíg besűrösödött.

A zselét a tetejére szintén úgy készítettem, hogy a kis vízben elkevertem az agar-agart és xilitet, a víz többi részét feltettem főni, majd forráskor összekevertem, kicsit még forraltam rajta, végül hagytam hűlni.
Amikor a piskóta elkészült ráöntöttem a pudingos krémet, elhelyeztem a tetején finoman belenyomkodva a málnát. A zselé csak akkor kezdett dermedni, amikor már teljesen kihűlt, így mielőtt egybeállt volna, de már látszott, hogy kezd sűrűsödni, ráöntöttem a torta tetejére. Én egy éjszakát hagytam állni, másnap vettem csak ki a formából.

A málna fruktóztartalmával számolni kell fruktóz malabszorpció esetén. A fiaim csillogó szemmel ették, s bár "mentes" torta, férjemnek is ízlett.









2014. május 3., szombat

Gesztenyés-barackos kifli (tej-, tojás- és gluténmentes)

Hozzávalók a tésztájához:
 -250 g gm lisztkeverék (alfa-mix)
-250 ml langyos víz
- 1 ek burgonyapehely
- 1/2 ek útifűmaghéj
- 1/2 ek olaj
-10 g élesztő + 1 kk cukor
- 1 vaníliás cukor
-1  ek cukor

Töltelékhez:
- 125g ízesített gesztenyemassza
- kb 1 dll baracklekvár  + 1 ek útifűmaghéj
-2 ek margarin

Kenéshez:
-2 ek sütőmargarin
- 1 ek cocomas
-1 ek cukor
 
nyújtódeszka szórásához:  kukoricakeményítő

Gyúrtam egy fél adagot a kenyértésztából,   édes verzióban, azaz 1 vaníliás cukorral és 1 ek cukorral. 20 perc kelés után szilikonos sütőpapíron, kicsi kukoricakeményítővel megszórva kinyújtottam kör alakúra a tésztát, nagyjából egyforma cikkekre vágtam pizzavágóval. A szeletek szélesebb végét kicsit megkentem baracklekvárral, tettem bele egy kis gesztenyemasszát, majd a hegye felé feltekertem és kifli formára hajlítottam. Újabb 15 perc kelesztés után 200 fokon megsütöttem. A 2 ek margarint megolvasztottam, elkevertem  a cocomas-al és a cukorral. Mikor már kérgesre sült, lekentem a tetejét a margarinos kencével és addig sütöm, míg szép színt nem kap.


Csokis kalács (tej-,tojás- és gluténmentes)

Ma elkapott a sütési láz, sokfélét sütöttem, kenyértészta alappal. Elsőnek csokis kalács készült.

Hozzávalók a tésztához:
- 250 g alfa mix lisztkeverék,
-250 ml langymeleg víz,
-1 vaníliás cukor, 
- 1 ek cukor,
- 1 ek burgonyapehely,
-1/2 ek útifűmaghéj,
-1/2 ek olaj,
-10g friss élesztő, 1 kk cukor,
- tölteléknek és a tetejére:
- 50 g étcsoki,
-1 ek tejmentes sütőmargarin

A lisztből kenyértésztát  készítettem, hozzágyúrtam egy vaníliás cukrot és egy ek cukrot. Amíg a tészta pihent, felolvasztottam a fél tábla tejmentes étcsokit egy ek. margarinnal. Kiolajoztam egy kisebb szilikon sütőformát, olajos kézzel tettem egy tenyérnyi darabot bele a tésztából. Arra kentem az olvasztott csokiból, majd újabb tészta jött, majd csoki és végül megint tészta. Hagytam még kelni 15 percet , majd 200 fokon, légkeveréssel megsütöttem. Még melegen megkentem olvasztott csokival a tetejét, oldalát.

 

2014. május 2., péntek

Epres fagyi (tej-, tojás- és gluténmentes )

Nehéz ügy a fagyizás, hiszen tejpor szinte mindegyikben van és gyakran búzakeményítősek a fagyik. Jó esetben van mentes fagyi és tölcsér is, de ugyanazzal a kanállal szedik, mint a többit és csúnyán néznek néhol, ha szól érte az ember. Így ebben is biztos ami biztos alapon marad a házi verzió.
Nagyon könnyű recept, az összeállítása eper csumázásával és megmosásával is max. 10 perc.

Epres fagyi:
 1 doboz Cocomas
2 bő maroknyi édes eper
1 ek méz  vagy ennek megfelelő mennyiségű xilit / rizsszirup
1 vaníliás cukor / vaníliakivonat

A hidegre hűtött Cocomast a vaníliás cukorral és a mézzel felverem. Nem lesz belőle kemény hab ,de legyen minél levegősebb. Az epret péppé töröm, beleforgatom a habba és fagyasztható tálba töltöm, mehet a fagyasztóba.  Ízlés szerint tehető bele kevesebb édesítő anyag, ez függ az eper édességétől is. Aki úgy szereti, vághat bele még epret. Kb fél óránként érdemes alaposan átkeverni a krémet, hogy a kialakuló jégkristályok összetörjenek és ne egy kőkemény jégtömbbé váljon. Ha túl keményre fagyna, fogyasztás előtt szobahőmérsékleten lehet olvasztani, míg a szélén nem látszik,hogy olvad. Fagyikanállal szépen adagolható.