"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2013. január 14., hétfő

Probiotikumokról még

Sajnos az előző probiotikumos bejegyzésem módosítani kellett, ugyanis sok honlap tévesen tartalmazza azt az információt, hogy a Pro Gastro Kidben van B. infantis. Nincs benne.

Ezentúl utána olvastam még a témának, és a B.bifidum nevű baktérium is nagyon fontos. Összesen 2 baktérium van, ami állandóan jelen kell, hogy legyen a belünkben, ebből az egyik a B. bifidum, a másik a L. acidophilus. Ezért elkezdtem utána járni annak is, hogy melyik probiotikum tartalmazza a B. bifidumot is. A Bio Kulton kívűl még a Probiotic Complex-et találtam, de ebben összesen 2 fajta probiotikum és FOS (frukto-oligoszacharid) van, ebben a B.infantis nincs jelen és más törzsek sem, így nem túl meggyőző.
A Pearls IC már meggyőzőbb, 6 féle jótékony baci van benne, de ebből is hiányzik a B. infantis, s ebben is csak 1 milliárd hasznos baci van szemben a Bio Kult 10 milliárdos tartalmával.
A Pro Gastro 825 és Immuno aktív 8 hasznos baktériumtörzset tartalmaznak, de a B.infantis ezekből is hiányzik, a Pearls IC-nél azért jobbak.
A gyerekeknek szánt készítményekből a Protexin restore továbbra is a legjobbak közé tartozik, a Bonolact Pro Kidben a 3 fontos baci egyike sincs benne, a Lactivról nem is találtam érdemi információkat, s számomra ismeretlen nevű készítményeket is elolvastam, de szintén nem volt minőségi a tartalmuk. Így bár a Pro Gastro Kid mégse tartalmazza a B. infantist, megmarad a 2. helyen.

2013. január 8., kedd

Kókuszgolyó candida diétában...

... azaz tejmentes, fehérliszt-, fehércukor- és gluténmentes finomság.
Még nyáron csináltam hasonló kókuszgolyót, de valamiért a feledés homályába merült. Tegnap barátnőm készített kölesből kókuszgolyót, a recept tőle van.
Hozzávalók:
-125gr köles,
- 3 evőkanál kókuszzsír,
- 3 evőkanál kókusztejpor,
- 3 evőkanál xilit,
- kb 30 gr kókuszliszt,
- 3 evőkanál Szerencsi kakaópor,
- kókuszreszelék

A kölest megfőzzük, majd hozzákeverjük a kókuszzsírt, kókusztejport, xilitet és a kakaóport. Annyi kókuszlisztet teszünk még bele, hogy formázható masszát kapjunk, majd gombócokat formázunk és megforgatjuk kókuszreszelékben.

Marcipánnak készítettem kakaó helyett karob porral, abból viszont csak 3 teáskanálnyit tettem a masszába, így is érezhető íze lett. Lehet készíteni kakaópor és karobpor nélkül is, ekkor elég 2 evőkanál xilit bele, s finom igazán kókuszos golyókat kapunk.

Mari, köszi az ötletet! :)


2013. január 7., hétfő

Chia mag

Egy kedves barátom, aki tudja, mennyi emésztőszervi panasszal és allergiával küzdünk, tegnap ajánlotta nekünk a chia magot. Soha korábban nem hallottam még róla, felírtam, hogy utána nézek. Ezt ma meg is tettem, és meglepett, hogy mennyi jót írnak róla. Nem is értem, ha ennyire egészséges és ahogy más cikkek is írják, "szuper élelmiszer", akkor miért nem hallottam még róla korábban? Biztos másnak is újdonság lesz, ezért a lényeget kiblogolom.
"Az azték zsálya néven is ismert növény nyári évelő,  1 éves korára eléri az egy méteres magasságot is. Nagyon széleskörű a felhasználása, magában is ehető vízbe áztatva, reggelikhez, főételekhez, italokhoz adható.
A chia mag rengeteg lehetőséget rejt magában a cukorbetegek tüneteinek csökkentése terén, a liszt érzékenyek étrendjének javításában, megreformálásában (hiszen a chia egy glutén mentes gabona), és egy új, könnyű és izgalmas lehetőséget ad a fogyókúrázóknak. A chia mag egyedülállóságát annak köszönheti, hogy néhány alapvető tápanyagot - mint például Omega 3-at, antioxidánst, kalciumot, proteint, káliumot, vasat - szokatlanul magas koncentrációban tartalmaz.
A chiában kétszer annyi protein található, mint bármely más magban vagy gabonában, ötször annyi kálciumot tartalmaz, mint a tej, kétszer annyi káliumot, mint a banán, háromszor nagyobb mennyiségű antioxidánst, mint az áfonya, illetve szintén háromszor annyi vasat, mint a spenót."
Források: 
http://www.naturhirek.hu/index.php/gyogynovenyek/gyogynoveny-abc/amerika-gyogynovenyei/708-chia-mag

http://www.elelmiszer.hu/friss_hirek/cikk/chia_mag__az_egyik_legegeszsegesebb_elelmiszer

2013. január 6., vasárnap

Candida diéta

Írtam már, hogy mindkét kisebb fiam székletéből candida albicans tenyészett ki. Ez már csak azért is meglepő, főleg a kicsinél, mert soha nem evett mesterséges cukrot, se glutént, sem élesztőt, tehát semmi olyat, ami a candida kialakulását okozhatná, csak zöldséget, gyümölcsöt, gluténmentes gabonát és csirkemell húst. Mégis kitenyészett nála.
Eleinte úgy véltük, hogy miután nem táplálkozott egészségtelenül, nem kell/lehet az étrendjén változtatni, máshol keresendő a megoldás. Aztán kiderült, hogy enyhe fruktóz malabszorpciója van, azaz a gyümölcscukrot nem tudja megfelelően lebontani, s ez bizony okozhatta a candida elszaporodását, hiszen a fruktóz így erjedt a vastagbelében, ami a gombáknak jó táptalaj lehetett.
A középső fiamnál már nem végeztünk fruktóz kilégzési tesztet, mert elég egyértelműen produkálta a fruktóz malabszorpció tüneteit, úgyhogy azt gondolom, ezzel megtaláltuk a gyógyulásunk kulcsát, végre! Ugyanis a gomba rengeteg tünetet okozhat, s komolyan hozzájárulhat az ételallergiák kialakulásához is.
Mit tudok akkor változtatni az étkezésükön?
Elsősorban a gyümölcsöket tiltom be, a fruktóz diétában ez candida nélkül is muszáj lenne. Másodsorban tudni kell, hogy a fehércukor, és minden "-óz"-ra végződő cukor fruktózra bomlik, így Marcinál be kell szüntetnem a diétás késztermékeket is. Tulajdonképpen ez is egybevág a candida diétával is, közös mindkét diétában, hogy a cukrokat kerülni kell. A xilit és a stevia, s ahogy olvastam, az eritritol viszont mindkét diétában megengedett, úgyhogy nagy gond nincs, mert én eddig is mindent xilittel csináltam, teákba, folyékony ételekbe steviát tettem. A nagy változást igazából a bolti keksz és bolti reggelizőpehely hiánya fogja okozni. Az utóbbi azért, mert kukoricából van, s a diéta első 2-3 hetében, azaz a szigorú diétában az sem megengedett.
Marcinak minden bizonnyal a gyümölcsök is hiányozni fognak, de meggyet vagy savanyú almát 2-3 hét múlva néha-néha próbálhatok már adni, talán bírni fogja. Barnabi szerencsére még nem panaszkodik.
Ezentúl változást még a fehér rizs kizárása hozza, de szerencsére megeszik a barna rizst is és a barna rizstésztát, és megisszák a kókusztejet. A kölest mérsékelem még Bucinál, helyette hajdinával sűrítek majd főleg. A margarin helyett kókuszzsírt használok, a kókuszt kimondottan ajánlják candidásoknak.
Tulajdonképpen ez a diéta a daganatellenes táplálkozásnak is teljesen megfelel, úgyhogy rosszat minden bizonnyal nem teszek. A diétában én és a legnagyobb fiam is részt veszünk. Jómagamnak szinte biztos, hogy van candidám a tüneteim alapján, Daninak pedig már megelőzésképp és emésztőrendszeri gyógykúraként is jó, ha netán nem lenne ilyen baja. Inkább csináljuk most együtt végig és hozzuk helyre magunkat, mint később Daninál is még komolyabb problémák legyenek, s ahogy írtam, daganatellenes táplálkozásnak is kiváló lesz!
A diéta mellé még nagyon fontos a probiotikum pótlás és a bélnyálka regenerálása. Probiotikumból megvettem a Bio Kultot, 2 napja szedjük is, s miután nem lehet túladagolni, én az első hónapban dupla dózisban fogom adni nekik. Vettem Gastrovit n port, ami kimondottan a vékonybél gyógyulását segíti majd elő, ezzel remélvén a fruktózmalabszorpciót is mérsékelve/megszűntetve.
Kapnak U vitamint préselt nyers káposztalé formájában, ez segíti a bélnyálka regenerálódását, s iszunk oxigénes vizet. Ezentúl pótolom az ásványi anyagokat, valamint zöldségtablettával lúgosítok. Az aloe vera gélt már rég isszák, azt folytatjuk, mert immunerősítésnek nagyon bevált, de az is segíti a bélrendszerük gyógyulását is.

Elég nehéznek érzem, hogy nincsenek konkrét diéta leírások, sok honlapon ütköző és ellentmondásos információkat találok, azért bízom benne, hogy eredményes lesz a kúra. Hosszú idő után először érzem azt, hogy végre jó úton járunk, s nem csak a tüneteket kezeljük, hanem az okot fogjuk megszűntetni, s nyárra reményeim szerint már egészségesek leszünk. Nem gondolom, hogy minden allergiájuk megszűnik fél év alatt, de ha Marcinál és Barnabinál már normális keretek közé lehet szorítani az allergének számát, az is elég lesz. Bizakodó vagyok.

2013. január 4., péntek

Padlizsános uborkapörkölt

A cukkinipörkölt sikerén felbuzdulva készítettem uborkából pörköltet. Padlizsánt azért tettem bele, mert volt itthon, intuitív döntés volt, de az eredmény jól sikerült.

Hozzávalók:
- 2 db nagyobb vagy 3db kisebb fürtös uborka,
- 1 db padlizsán,
- 2 kis/közepes fej hagyma,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 1 paprika,
- 2 paradicsom,
- 1 bio glutén- és élesztőmentes zöldségleves kocka,
- só, bors, kurkuma, tárkony, vegamix

Az uborkákat megpucolom, majd a padlizsánnal együtt kockákra /karikákra vágom, besózom és úgy fél órára állni hagyom. A hagymát, fokhagymát, paradicsomot és paprikát felaprítom, majd repceolajon megpárolom. Az uborkát és padlizsánt átmosom, majd beleöntöm a serpenyőbe és azt is átpirítom. Ízlés szerint fűszerezem (én nagyjából 1tk kurkumát, 2 tk tárkonyt és 2 tk vegamixet tettem bele). Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, majd amikor forr, beleteszem a zöldségleves kockát. Keverés után lefedve közepes lángon puhára főzöm.


Enyhén, kellemesen savanykás íze lett, barna basmati rizzsel tálaltam, de miután az elfogyott és a fiúk még kértek, kukoricalisztből készült tésztát főztem ki hozzá.

Hagymás - tejszínes tészta (tej-, tojás-, gluténmentes)

Hozzávalók:

- 4 dl rizstejszín,
- 2 fej hagyma,
- 4 gerezd fokhagyma,
- só, bors, vegamix, oregánó, kurkuma,
- kis repceolaj
- 250gr gluténmentes tészta 

A hagymát csíkokra vágtam, a fokhagymát nyomóval szétzúztam és kis recpeolajon üvegesre pároltam. Azután ízlés szerint fűszereztem, én sok fűszert tettem rá, hogy a rizstejszín sajátos ízét elvegye ( tk kurkuma, 2 tk szárított - morzsolt oregánó és 1 tk vegamix került rá), majd rizstejszínnel átforraltam és főtt tésztával tálaltam. Ma barna rizzsel vitték a fiúk az oviba, remélem azzal is ízlik nekik. Az íze egészen hasonlított a carbonara tészta öntetére, aki teheti, egy kis csíkokra vágott pirított sonkával még megbolondíthatja :)




Probiotikumokról - eredmény

Többen közösen utána néztünk, melyik probiotikum jó. Egyöntetűen a Bio Kult nevű probiotikum nyerte a választást, nem lehet véletlen az sem, hogy később egy oldalon is ezt találtam.

Ezentúl jó nagyon a vékonybél problémáira a Gastrovit N por, ezt fruktóz malabszorpciósok és laktózintoleránsok is fogyaszthatják.

Bár a Bio Kult gyerekeknek is adható, azért megnéztük a kimondottan gyerekeknek készült probiotikumokat is. A Protexin restore  nyerte a "versenyt",  7 féle jótékony baktériumtörzset és 10 a 9-iken élő csíraszámot tartalmaz, benne van a fontos B. infantis és L. acidophilus is. A Pro Gastro kidről sok honlapon sajnos téves az információ, mert nem tartalmazza a B. infantis-t, csak a L. acidophilust, és összesen 6 féle baktériumtörzset. Viszont ezeket 10 a 9-iken mennyiségben.
Saját észrevétel, hogy a fruktóz malabszorpciós fiaim a Proetxin restore-t nem bírták, abban nagyon sok (99%) a frukto-oligoszacharid. Ez a probiotikumok prebiotikuma, azaz a jelenléte fontos a probiotikumban, de a furktózos gyerekeknél szerintem fontos, hogy akkora mennyiség legyen csak benne, amennyit a probiotikumok hasznosítani is tudnak, így nem okoz gondot.