"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2012. november 19., hétfő

Még egy kicsit a szoptatásról - allergiamegelőzésről

Találtam egy nagyon jó cikket, a ránk vonatkozó részt idézem, ami a fél éves kort betöltött babákról szól:

"Ha a babánk eddig csak anyatejet kapott, és nem akarjuk elválasztani, nincs okunk arra, hogy bármilyen tejfélét bevezessünk az étrendjébe. Az anyatej mennyiségének nem kell csökkennie, a változás annyi, hogy szépen lassan másféle ételeket is adunk neki a szoptatás mellett. A tejtermelés nem csökken, ha nem korlátozzuk a szoptatások számát. A tej minősége pedig – a közhiedelemmel ellentétben – nem romlik. Az elválasztó (vagy kettes) tápszer nem arra való, hogy anyatej mellett adjuk a kisbabának. Ezt azoknak a babáknak találták ki, akiket féléves koruk előtt is tápszerrel tápláltak. A szoptatott babának nincs szüksége tejpépre, tejes bébiételre, bébidesszetre sem, sőt jobb, ha ezeket nem kínáljuk egyéves korig, hiszen a tehéntejfehérje növelheti az allergia kialakulásának veszélyét. A tehéntej bevezetését akár kétéves korig is kitolhatjuk, sőt teljesen el is kerülhetjük, ha valamiért ez a célunk. A tehéntej egyáltalán nem kötelező része a táplálkozásnak. Egyetlen állatfaj sem issza természetes körülmények között más állat tejét. Tej nélkül is lehet egészségesen táplálkozni."

Már csak 1 hét

... ha van bármi, amit elkészítenél és felajánlanál, jelentkezz ITT!


2012. november 15., csütörtök

Amarántos gesztenye desszert - könnyű és finom

Hozzávalók:
- 250gr gesztenyepüré,
- 10 evőkanál puffasztott amaránt,
- 1 dl rizstej,
- rizs tejszínhab, csipetnyi kakaó/karob por
(- ha natúr gesztenyepürét használunk, akkor ízlés szerint xilit/cukor és egy kis rumaroma)

A rizstejbe áztatjuk a 10 evőkanál amarántot, miután megpuhult, belekeverjük a gesztenyepürébe, az egészet kis tálkákba adagoljuk, s rizstejszínhabbal tálaljuk. Nagyon egészséges és tápláló finomság.

2012. november 14., szerda

Lelki ajándék a mai napra

Egy kedves barátomtól kaptam, megosztom veletek, legyen szebb napotok általa:

Sonkás-sajtos tekercs (tej-, tojás-, szója-, búzafehérje és kukoricamentes)

Palacsinta tészta alapján kísérletezgetem az ideális reggelit. Ugyanis nem csak az a fontos, hogy a fent felsorolt alapanyagoktól mentes legyen az ennivalóm, de inzulinrezisztens lévén a megfelelő szénhidrátra is oda kell figyelnem. A gluténmentes lisztek nem túl ideális választás számomra, nálam engedett a zabliszt, így azt keverem a különböző lisztekkel, pelyhekkel, s mindezt úgy, hogy a gyerekek is ehessék.

Hozzávalók kb. 6 db-hoz:

-10gr puffasztott amaránt,
- 20 gr zabpehely liszt,
- 20 gr rizsliszt, (gluténmentes diétában 10gr amaránt és 40gr rizsliszt is használható)
-2 tojásnak megfelelő tojáspótló por elkészítve (Loprofin port használok, az kukoricamentes is),
- 1 evőkanál olaj,
- 1dl zabtej/rizstej,
- fél dl ásványvíz

- Viofast sajt (natúr vagy mozarella ízű)
- sonka (diétában használható, pl. EFEF)
Az egészet csomómentesre keverem, s a palacsintához hasonlóan megsütöm, de csak 1 kis merőkanálnyit helyezek a serpenyőbe, így egy kb 10 cm-es átmérőjű kört kapok, s ezeket a kis palacsintákat sütöm meg. Ezután kenyérként megkenem margarinnal, teszek rá egy szelet sonkát, s vágok 1 csíkot a Viofast sajtból majd feltekerem. Paradicsommal tálalom.
Jó étvágyat!

2012. november 9., péntek

Szoptatás fontossága az allergiamegelőzésben (és az antibiotikumról)

Tegnap délelőtt néztem egy műsort, ami nagyon felháborított. Azóta foglalkoztat a gondolat, úgy döntöttem, ma "papírra vetem".
A műsorba egy 2 gyerekes kismamát hívtak be beszélgetni. Nem tudom, hogy "híresség" volt-e vagy hétköznapi ember, én mindenesetre nem ismertem. Ami engem felháborított, hogy a műsor beillett volna egy többek közt cumisüvegeket gyártó cég reklámjának is, ugyanis a szerintem a körülbelül 2, de maximum 3 hós csecsemőt az anyuka egy ilyen üvegből táplálta az interjú során. Természetesen nem tudom, mi volt az üvegben, egy kis jóindulattal még azt is feltételezhetném, hogy anyatej, de ebben az esetben is nagyon dühít a dolog, mert akkor miért nem szoptatta a babát és miért üvegből adta neki a tejet?
Köztudott, hogy a nők nagy része nem szervi okok miatt nem szoptat. Az is tény, hogy sokszor nem a segítség és az információk hiánya miatt nem táplálja természetes módon a kicsinyét, hanem azért, mert nincs önbizalma! Nem kap támogatást sehonnan, nem hisz benne senki, ő se hisz magában. Mindenhol a tápszergyártó és babaétel gyártó cégek reklámjait látják, az orvosok többsége is "csak a biztonság kedvéért" már szülés előtt tápszerrecepttel látja el "jószándékúan" a kismamát, s utána csodálkozunk, hogy a gyermekeink nem szopnak.
Az is köztudott, hogy a médiának hatalmas szerepe van ebben! S ez a tény az, ami miatt ez az interjú alatti üveges táplálás kiverte a biztosítékot nálam. Nők ezrei nézik az ilyen műsorokat, s tudat alatt már azt ültetik el bennük, hogy az a normális, amit ott látnak.
Miért nem lehet egy szoptatós anyát hívni a műsorba? Nem kell ország-világ előtt pőrén etetnie a csecsemőjét, már fantasztikus megoldások vannak arra, hogy az etetés minden helyzetben intim maradhasson. Egy kendőben, egy lepellel eltakarva, szoptatós ruhában..., akárhogy! Mégis a bizonytalan, a támogatottságot nélkülöző nők azt látnák, hogy igen, aki kisbabát szül, az utána szoptatja. S ez a helyes. Ezt kellene közvetítenie a médiának, ezt kellene támogatnia az orvosoknak, védőnőknek!
Hogy jön mindez az allergiához?
3 allergiás kisgyermeket nevelek. Sok mindennek utána olvastam, s nem egy helyen találtam feketén-fehéren leírva, hogy a szoptatás csökkenti az allergiák kialakulásának kockázatát! A sokak által félreértelmezett gluténbevezetés is erre apellál, miszerint a csecsemő akkor ismerkedjen meg a gluténnal, amikor még szopik! Ebbe a témába nem mélyedek most bele, mások (LLL honlapon és ITT pl.) nagyon jól leírták, hogy 6-7 hónapos kor között ideális a glutén bevezetése a szoptatás mellett, s nem korábban!
Azon csecsemőknek, akik csak anyatejet fogyasztanak, teljesen más bélflórájuk alakul ki. Egészségesebb, olyan, amire egy  babának szüksége van. Ma már bizonyított, hogy az anya probiotikum, vitamin, omega 3 zsírsav fogyasztása a tejen keresztül a babát is óvja és segíti az allergia megelőzését. Amennyiben pedig kialakult már az allergia, az anya diétája mellett továbbra is a szoptatás a legjobb gyógymód! Ezt a WHO alapelvek közül másoltam ki:
"Szoptatás optimális időtartama:
     • minimum 4, de lehetőleg 6 hónapig MINDEN CSECSEMŐNEK!
     • (nem csak „high risk” bébiknek)
      megelőzhető vele:  – gyermekkori atopiás ekcéma
    – allergiás asztma (5 éves korig)
                                        – ételallergia (főleg tehéntej): 2 éves korig"

Egészen pár hónappal ezelőttig nem is létezett olyan tápszer, amibe ha csak kicsi vagy nagyon feldolgozott mértékben, de ne lett volna tej. (Illetve szója alapú tápszerek voltak, de a szója is erős allergén és nagyon sok babának az is gondot okoz.) A legtöbb baba pedig épp a tehéntejre allergiás! Mégis volt ismerősöm, akinek megkérdezte az orvosa, hogy szoptat-e diéta mellett, vagy tápszert választ, az utóbbi jobb, mert nehéz diétázni.?!?!? Nem is értettem, mi az, hogy nehéz diétázni?
Eleve a gyerekemért mindent elvet vallom, másodsorban pedig a gyereknek így is, úgy is diétáznia kell, neki nem lesz nehéz??? Az orvos akkor tesz jót, ha támogatja az anyát a diétában, segítő tanácsokkal látja el, ahelyett, hogy megijeszti vagy lebeszéli róla! Mégis a legtöbb kismama, aki szoptatni akar diéta mellett, fórumokon és blogokon talál segítséget, nem a védőnőknél és az orvosoknál (tisztelet a kivételnek - nem kétlem, hogy vannak kivételek, de sajnos én nemigen találkoztam még vele, a gyerekeim orvosát leszámítva).

Mindezt pedig úgy írom, hogy középső fiamnál 9 hónapig tartottam tejdiétát, a kicsinél pedig 8 hónapig tej-tojás-szója-olajos mag-csoki diétát. Tudom, hogy egy tejdiétát tartani egész könnyű, egy összetett diétát pedig mennyire nehéz, de az is kivitelezhető.

Saját bőrünkön tapasztaltam az antibiotikum hatását is. Nem gondolom, hogy önmagában az antibiotikum szedése allergiát okoz, de az arra érzékeny egyéneknél, akiknek már öröklött hajlama van rá, vagy már van valamilyen kialakult táplálékallergiája, azoknak sokat ronthat az allergiáján. Több kismamával és fórumokon beszélgetve is nyilvánvalóvá vált, hogy a legtöbb allergiás csecsemő már születésekor vagy első heteiben átesett antibiotikumos kezelésen. Természetesen sokszor van szükség rá, van, hogy elkerülhetetlen az antibiotikum szedése. Nem azt mondom, hogy indokolt esetben ne kapjon a baba, de azt mondom, hogy ekkor az anya fokozott szoptatása és az anya probiotikum fogyasztása segíthet csökkenteni az antibiotikum okozta káros hatásokat. Ha pedig van rá mód, más, alternatív megoldás, akkor inkább olyan gyógyterápiát válasszunk, ne az antibiotikumot!

2012. október 25., csütörtök

Rakott karfiol (tej- és gluténmentes)

Hétvégén anyósom csinált rakott karfiolt, s annyira ízlett, hogy muszáj volt nekem is csinálnom. Igyekeztem úgy készíteni, hogy nagyon sok egészséges és daganatellenes alapanyag legyen benne, és megfelelő minőségű és mennyiségű szénhidrátot tartalmazzon.
Hozzávalók (kb 5-6 főre):
-1 fej karfiol,
- 2-3 db sárgarépa,
- 100gr quinoa,
- fél kiló csirkemell filé,
- 2 fej vöröshagyma,
- 3-4 gerezd fokhagyma,
- 2 db tv paprika,
- 2 db paradicsom,
- 2 db bio zöldségleves kocka (Alnatura ízfokozó-, glutén- és tejmentes)
- 1 tk kurkuma, 1 tk pirospaprika
- só, bors, zöldfűszeres só
- olaj (repceolaj)
(- 2dl rizstejszín)

A karfiolt rózsákra bontom, megmosom, a répát megpucolom és karikákra vágom, majd együtt felteszem párolni ( így jobban megmaradnak a rákellenes vegyületei). A quinoát 2x-es mennyiségű enyhén sós vízben megfőzöm, a többi alapanyagot pedig pörköltesen készítem el. A  hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot felaprítom, és megpirítom egy kis olajon. Hozzáadom a kockára vágott csirkemellet, fűszerezem, majd ha kicsit pirult, felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje, s főni hagyom. Amikor kell, a vizet pótolom, s még főzés közben belekeverem a 2 leveskockát.
A megpuhult répás karfiolt egy sütőtálba öntöm, hozzákeverem a megfőtt quinoát, majd az egészet leöntöm a pörkölttel. Nekem sajnos nem volt itthon, de szívem szerint a tetejére elkentem volna 2 dl rizstejszínt úgy, hogy előtte 1-2 gerezd összenyomott fokhagymát belekevertem volna.
Az egészet sütőbe teszem és 170-180 fokon 20-25 percet sütöm.

Nagyon finom, laktató, alacsony szénhidráttartalmú és tele van az egészségünk megőrzéséhez szükséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal.