"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2012. augusztus 14., kedd

Gluténmentes gabonák: A quinoa

Az új diétámnak köszönhetően fedeztem fel, egyre több mindenhez ezt használom: levesbe tészta-nokedli helyett, pörkölthöz rizs-tészta-tarhonya helyett, de még tejbegríznek is jó rizs-kókusztejbe főzve.
Mindenkinek csak ajánlani tudom, mert nagyon-nagyon egészséges!
"Miért érdemes quinoát enni?
  1. A quinoa az egyik legtöbb ásványi anyagot és tápanyagot tartalmazó, legtáplálóbb gabona, nem hiába tartották az inkák a „Magok Anyjának”. Rengeteg fontos vitamint tartalmaz: B-vitaminokat (B1, B2, B3), C-, E-vitamint és ß–karotint. (Ez utóbbi három fontos antioxidáns, tehát jelentősen hozzájárul a káros szabad gyökök hatástalanításához, ezért sportolók számára különösen ajánlható, valamint a daganatmegelőző étrendnek is hasznos összetevője is lehet.) Az ásványi anyagok közülkülönösen gazdag magnéziumban, kalciumban, vasban, káliumban, illetve foszforban és cinket is tartalmaz. Ezzel a magas ásványi anyag tartalmával jó pár gabonafélét túlszárnyal (búza, árpa, zab, rizs).
  2. Lassan lebomló szénhidrátforrás, sok rosttal. Cukorbetegek, székrekedéssel küzdők, fogyókúrázók, kismamák, idősek számára is javasolható. Méregtelenítő kúrák nagyszerű alkotóeleme lehet, ha belevágsz a májméregtelenítő kúrába ne felejts el beszerezni egy adagot!
  3. Minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Igen figyelemreméltó a lizin, cisztin és metionin tartalma. Fehérjetartalma 13,3-15,2%. Összehasonlításul a rizs fehérjetartalma 7,4 %, a búzáé pedig 11,7 %. Vegetáriánusoknak, vegánoknak különösen ajánlott, bátran helyettesíthetőek vele az állati fehérjék.
  4. Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
  5. Lúgosító hatással is bír, e tekintetben a vadrizshez, az amaránthoz és a csíráztatott magvakhoz hasonló.
  6. Zsírtartalma a gabonaféléknél nagyobb, főként telítetlen zsírsavakbóltevődik össze."
  7. Forrás:  http://antalvali.com/quinoa_az_inkak_szent_gabonaja_a_magok_anyja

2012. augusztus 8., szerda

Tej-, tojás-, kukorica-, gluténmentes villás reggeli

Palacsintát szerettem volna sütni, de tojáshelyettesítő por kukoricakeményítőből van. Tojást sem ehetünk, így  készült el egy palacsintához hasonló tészta, csak kisebb, puhább, omlékonyabb.

Hozzávalók (kb. 10 db-hoz):
100gr hajdinaliszt
30 gr burgonyapehely
3 evőkanál olaj
1 csipet só
2 dl növényi tej (én most rizstejjel csináltam)
3 dl szénsavas víz

Az egészet összekeverjük csomómentesre, majd kiolajozott serpenyőben sütjük. Fontos, hogy közepes lángon tegyük, mert kis lángon leragad, nagy lángon nem sül át a belseje. Jó, ha van egészen kicsi, úgy 18cm átmérőjű serpenyőnk, mert ennél nagyobb tészta szintén szétszakadna. Nekem csak nagy palacsintasütőm van, így a közepére egy kis adag tésztát tettem, emiatt nem szép szabályos kör alakúak lettek.

Egy ilyen mini palacsintára tettem allergiánkban fogyasztható sonkát (Aldiban kapható Ponnath 97%-os hústartalmú csirkemell sonka), reszeltem rá natúr Viofast növényi sajtot, szeltem bele uborkát. A tetejére egy másik kis palacsintát tettem. Nagyon finom volt!


2012. augusztus 5., vasárnap

Tejmentes barackos kókuszos köles

Hozzávalók:
150gr köles
20 gr kókuszreszelék
1dl kókusztej
2db érett őszibarack
xilit

Kölest 3-szoros mennyiségű vízben puhára főzöm. Barackot meghámozom, belevágom a kölesbe, a levét is belefacsarom, beleöntöm a kókuszreszeléket. Lassú tűzön összefőzöm, s közben beleöntöm az 1dl kókusztejet is, felszívja a plusz folyadékot.
Ízlés szerint xilittel édesítem. Nagyon finom enyhén kókuszos, édes, de a baracktól mégis savanykás.

Tejmentes padlizsánkrém

Életem első jól sikerült padlizsánkrém receptje anyósomtól származik.
Hozzávalók:
2 db közepes méretű padlizsán
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
kb. 1 dl olivaolaj
só, bors, petrezselyem

A padlizsánt megszúrkálom, majd 180fokon légkeveréses sütőben 50-60 percet sütöm. Megvárom, míg kicsit hűl, ezután a végét levágom, a héjját lehúzom, nagyon könnyen lejön. Villával kicsit összetöröm, fokhagymanyomóval belenyomom a fokhagymát. Sózom, borsozom.
A hagymát apróra szelem, üvegesre pirítom, a végén kicsi petrezselymet is átpirítom vele. Beleöntöm a krémbe, hozzáteszek kb. 1 dl olivaolajat, majd botmixerrel eldolgozom.
Én most hajdina abonettel eszem, de aki teheti, teljes kiörlésű tönkölykenyeret pirítson meg és kóstolja meg azzal.

2012. augusztus 1., szerda

Tej- és tojásmentes köles kókuszgolyó

Anyum receptje: 250gr szétfőtt kölest még langyosan ízlés szerinti mennyiségű kakaóporral és xilittel összekeverünk, majd annyi kókuszreszeléket keverünk bele, hogy formálható massza legyen. Golyókat formázunk belőle, mindegyik közepére egy magozott meggyet teszünk. Megforgatjuk kókuszreszelékben és pár órára hűtőbe tesszük. Ebből kb. 12db nagyobb golyó lesz. Nagyon finom és nagyon egészséges!

Sokoldalú köles

Miután az új diétámhoz még semmi más nincs itthon, csak köles, ezért tegnap óta ezt a gabonát fedezem fel. Igazán megszerettem ilyen rövid időn belül is.
Először készítettem belőle növényi tejet, mert én nem tudok lemondani a kakaómról (ahogy más a kávéjáról nem tud).  EZT a receptet csináltam. Én 250gr kölest főztem meg háromszoros mennyiségű vízben jó puhára. Ezt követően egy icipici vízzel turmixoltam le belőle kb. a negyedét, mert másképp nem tudtam teljesen simára, darabmentesre. Ezt az adagot aztán tejföl helyettesítőnek félre is tettem, abszolút jó puding állaga lett. A következő adagokat pedig mind úgy csináltam, hogy 300ml főtt kicsi vízzel felöntött kölest jól leturmixoltam, ezt követően pedig 600ml vízzel öntöttem még fel, azaz 1/2  arányban van a kölestejemben a víz és a köles. Nekem nagyon ízetlen volt így, ezért 1 teáskanál xilittel ízesítettem adagonként. Nem mondhatnám, hogy magában finom, de kakaónak megfelel, egyébként pedig kókusztejjel tervezem majd keverni, mert a kókusztej íze túl intenzív volt. Talán együtt a 2 tej épp ízleni fog.
Összesen kaptam 2,5 liter tejet és kb 2-3dl puding állagú kölest. Nem kevéssé fontos tény, hogy fél kiló köles 400ft, azaz több, mint 2 liter tejet alig 200ft-ból tudok elkészíteni.

Ma a pudingnak hagyott kölest használtam a babahami készítéshez. Miután Barnabi is vélhetően poliételallergiás, nem vezethetek még be nála igazán laktató ételt, főleg a fehérjével van gond. A kölesről annyi jót olvastam, hogy bízom benne, bírni fogja a babapocak is :)
1 őszibarackot és fél párolt almát 2 teáskanál kölespudinggal összeturmixoltam, így 150ml gyümölcsös pépet kaptam. Teljesen olyan volt, mint a tejpépek. Barnabi 130ml-t be is falt belőle.

Ezentúl édesség gyanánt is nagyon finom volt a főtt köles kis lekvárral ízesítve. Engem kicsit a császármorzsára emlékeztetett :D

Köleses egytálétel

Hozzávalók:
400gr hántolt, mosott köles
400gr csirkemellfilé
2 db tv paprika
5 gerezd fokhagyma
4 db répa
fűszerek, olaj, só

A csirkemellet kockára vágjuk, a fokhagymát és a paprikát felaprítjuk. Az egészet kevés olajjal kikent serpenyőben megpirítjuk, pici vízzel felengedjük és pároljuk, közben megsózzuk és ízlés szerint fűszerezzük. Nálunk Marcipán miatt csak petrezselyem, kurkuma, pirospaprika került rá, de finom lett.
Amikor a kis vizet elfőtte, beleöntjük a kölest, egyben átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Megsózzuk újra, és félig fedve közepes lángon főzzük.
Eközben a répát megpucoljuk és karikákra vágjuk, odatesszük párolni egy külön edénybe.
Amikor a köleses hús elfőtte a levét, újra felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, s közben néha megkeverjük. Nekem összesen 4x kellett vízzel felöntenem, így megpuhult de nem maradt vizes. Az utolsó vízzel felöntés alkalmával a répát is beleöntjük, együtt főzzük az utolsó pár percben.

Finom, tápláló és egészséges. Kölesről ITT olvashattok.