"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2011. december 31., szombat

Boldog új évet!

Eltűntem kicsit, aminek az egyik oka, hogy nem nagyon főztem mostanában semmit, amit megírhatnék. Miután közel 1,5 hónapig a hasmenős vírussal szenvedtünk, nem igazán tudtam kísérletezni és a daganatellenes diétával foglalkozni. Mostanában pedig -és még egy ideig- az veszi el az időmet, hogy december 7-én megszületett a legifjabb családtagunk.
Amint lehet, szeretnék visszatérni a konyhába, addig is BOLDOG, EGÉSZSÉGES és FINOM ÉTELEKBEN GAZDAG ÚJ ÉVET kívánok minden kedves olvasómnak!

2011. november 19., szombat

Kalács továbbfejlesztve

Ma sikerült újra csinálnom (sajnos hetek óta hasmenős vírussal küzdöttünk, így nem sütöttem-főztem), s most 15dkg teljes kiörlésű búzalisztet tettem bele, s 35 dkg fehér tönkölylisztet. Így is nagyon finom lett és nem lett túl barna.
A 2 teáskanál cukor helyett elég volt 1 is, s mellé még 2 teáskanál xilitet tettem bele.

Így még egészségesebb :) És ugyanolyan finom, mint múltkor volt!

A tepsi alját sütőpapírral kibélelni is abszolút bevált, nem kellett tepsit kenegetni és szépen ki tudtam emelni a kalácsot.

2011. október 29., szombat

Füves ember

Barátnőm ajánlotta, hogy nézzem meg az oldalát. Szerintem rengeteg hasznos információ van fenn az oldalán, s nem csodaszereket árul, hanem gyógynövények, zöldségek, gyümölcsök felhasználásáról ad információkat.
Receptek betegségek szerint:
http://egeszsegtaplalkozas.shp.hu/hpc/userfiles/egeszsegtaplalkozas/szabogyuribacsireceptjei.pdf

Zöld turmixról:
http://egeszsegtaplalkozas.shp.hu/hpc/web.php?a=egeszsegtaplalkozas&o=zold_turmix_6wLe

A turmix készítéséről:
http://egeszsegtaplalkozas.shp.hu/hpc/web.php?a=egeszsegtaplalkozas&o=zold_turmix_JU8J

2011. október 24., hétfő

Tejmentes kalács

Ma, 3. próbálkozásra 3. recept alapján sikerült végre finom kalácsot sütnöm. Sajnos próbáltam cukor nélkül, nádcukorral, de sehogy sem kelt meg a tészta, így minimális fehér cukor van a kalácsban. A recept Patitól származik, apró módosításokkal:
- 45dkg fehér tönkölyliszt,
- 5 dkg teljes kiörlésű búzaliszt,
- 1 csipet só,
- 2 tojás sárgája,
- 3 dl rízstej,
- 1 dl víz,
- 1 zacskó porélesztő,
- 2 teáskanál cukor,
- 5 pipetta stevia nova

A hozzávalókat kenyérsütőbe tettem úgy, hogy a só került legalulra, majd a liszt, tojás, stevia, víz. A rízstejet megmelegítettem kicsit, s beletettem a 2 teáskanál cukrot és az élesztőt. Összekevertem, 10 percig állni hagytam. Amikor habos lett, beleöntöttem a kenyérsütőbe ezt is. 1,5 órás dagasztó-kelesztő programra kapcsoltam.
Miután a program lejárt, lisztes felületen még átgyúrtam kicsit a tésztát, 3 nagyjából egyenlő részre vágtam, egyenként hurkát sodortam belőlük, s a 3 részt összefontam. Kikent tepsibe helyeztem, s 200fokon 20 percet, majd 170 fokon még 40 percet sütöttem.
Nagyon finom lett! Egy változtatást eszközölnék rajta: legközelebb sütőpapírt teszek alá, mert az alja így is leragadt.
A szépség még mindig nem erős oldalam, de az íze kárpótolt mindenért:
Jó étvágyat!

2011. október 18., kedd

Csokis rizs

Megkívántam a tejberizst, de sem a tej, sem a cukor nem jöhet szóba nálunk. Így tettem oda fél liter rizstejet főni, s bele kb 150gramm basmati rizst. Egy csipet sót és pár darab egész fahéjat szórtam bele. Forrás után kis lángon főztem, 2 pipetta steviával édesítettem.
Amíg főtt, egy kis agávé szirupot, rizstejet és cukormentes kakaót kevertem össze úgy, hogy édes csokikrém lett belőle, s miután megfőtt a rizs, ezzel a krémmel tálaltam. Meglepően finom lett!
Bár nem daganatellenes étel, de olyan, amit édesség gyanánt nyugodtan adhatok a gyerekeknek. Nassolni pedig kell néha :)

2011. október 16., vasárnap

Egy kis elmélkedés

Gondolkoztam, hogy zártba írjam-e, de úgy vélem, inkább ide tartozik, hogy mire jutottam. Nagyon nehéz ezen az eredményen túltennem magam, nehezebb, mint gondoltam. Ilyenkor igyekszem mindent összeszedni, ami pozitív és erőt ad. Így jutottam el oda, hogy végiggondoltam a dolgokat. Danim 3,5 éves volt, amikor már teniszlabda méretű volt a daganata. Ha feltételezem, hogy a születése után rögtön növekedni kezdett, akkor 3,5 év alatt nőtt akkorára.
Ehhez vettem hozzá, hogy most a pár milis ott maradt rész "csak" megvastagodott. Azaz közel 1 év alatt, amiből csak fél éve diétázunk, nem nőtt számottevően. Ha a következő 2,5 évben is ennyit nőne, akkor sem jutna el addig a méretig, ami korábban életveszélyes állapotot okozott. Így ha kicsit is tudok racionális lenni, akkor rá kell jönnöm, hogy igenis értem el eredményt a diétával és életmód váltással, hiszen lassabban nő a tumor, mint korábban. Ugyan nem ezt vártam, de meg kell próbálnom ezt pozitívan értékelni, s reménykedni, hogy innen tényleg csak 1 lépés választ el attól, hogy ne nőjön egyáltalán.

Mindezt azért írtam ide, mert szerintem egy rossznak számító eredmény után sokan megkérdőjeleznék és feladnák az egészet. Én nem teszem, hiszen ez is bizonyíték, hogy hat. Csak arra is, hogy ennél is több kell. Most vettünk Varga gombát is Daninak, nem tudom, higgyek-e ilyesmiben, de eddig nem próbáltam, mit veszíthetek? Mellette tartom a diétát és igyekszem konzultálni valaki hozzáértővel a részletekről, hogy mit tudok még tenni, vagy netalán mit rontottam el.

2011. október 14., péntek

Spenót

Régen nem szerettem, egészen addig, amíg egy munkatársam főzelékét meg nem kóstoltam. Jó fokhagymás volt, ízes és finom.
Nem tudom, hogy csinálta, én azóta is csak évente egyszer főzök, így nem is emlékszem soha, hogyan is csináltam tavaly.
A héten fagyasztott parajpüréből csináltam. 3 kis fej hagymát és 1 egész fej fokhagymát aprítottam fel, pároltam meg repceolajon. Kicsit vizet és tönkölylisztet öntöttem rá, majd kevés rízstejjel higítottam és rátettem a parajkrémet. Vegamixet szórtam még rá, összeforraltam és főtt tojással ettük.

A spenótról:

A spenót ásványianyag (pl. szelén, magnézium és a króm), folsav, B- és K-vitamin összetétele kiemelkedő. Szabályozza a vérnyomást. Magas antioxidáns-tartalma és immunerősítő hatása véd egyes daganatos, illetve szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.

Vitamintartalma serkenti a szénhidrátok, fehérjék és zsírok emésztését. Nyugtatja az idegrendszert. Karotin, lutein és zeaxantin tartalma fontos egyes szembetegségek kivédésében. Lúgosító, antibakteriális és gombaölő hatású.

Ezentúl gyakrabban főzök majd, jó fokhagymásan nagyon egészséges :)