"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2011. augusztus 20., szombat

Szünet

Egy ideje nem írok, ennek az az oka, hogy nincs sütőm sem tűzhelyem. Talán 1 hét múlva már lesz, mert nagyon szeretnék egy keksz receptet kipróbálni, s ha sikerül, akkor megosztom veletek.
Azóta, hogy nem írtam, annyi változás történt, hogy miután nem lett meg a kávédarálóm, lenmag helyett lenmag olajat teszek a fiúk joghurtjába, 1 teáskanállal keverek 1 adagba. Szívesen eszik, s ahogy utána olvastam, olaj formájában is épp olyan jó Omega 3 forrás, mint a frissen őrölt mag.

2011. augusztus 8., hétfő

Bio-t vagy nem bio-t?

Ahogy már említettem, a könyvben van egy táblázat arról, hogy melyek azok az élelmiszerek, amikből mindenképpen bio-t javasolt venni, mert olyan szennyezettek vagy az összetételük más. Ilyen a tojás és szárnyashús, gyümölcsök közül az alma, körte, őszibarack, nektarin, eper, cseresznye, málna, szőlő; zöldségek közül: paprika, zeller, zöldbab, uborka, burgonya, spenót, saláta, sütőtök, úritök.

A legkevésbé szennyezett gyümölcsök a banán, narancs, mandarin, ananász, grépfrút, sárga- és görögdinnye, szilva, kivi, áfonya, mangó és papaja. A zöldségek közül pedig a brokkoli, karfiol, káposzta, gomba, spárga, paradicsom, hagyma, padlizsán, borsó, retek, avokádó.

2011. augusztus 4., csütörtök

Tej- és cukormentes gofri

Alaprecept innen van, azt módosítottam.
Hozzávalók:
  • 4 dl zabtej
  • 2 db biotojás
  • 20 dkg fehér tönkölyliszt
  • 10 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
  • 5 dkg tejmentes margarin (én az omega 3-ban gazdag nem hidrolizált margarinnal csináltam)
  • 1/2 csomag por élesztő
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál xilit
Elkészítés: margarint megolvasztjuk és a zabtejjel felforraljuk. Közben összekeverjük a lisztet, tojást, sót, xilitet, élesztőt, s robotgéppel elkeverve folyamatosan hozzáöntjük a margarinos zabtejet. Amikor alaposan elkevertük, kicsit állni hagyjuk. Addig felforrósítjuk a gofrisütőt, kicsi margarinnal kikenjük az első gofri megsütése előtt. Nekem nagy merőkanalam van, abból fél-fél kellett a gofrisütő 2 felébe. S miután régi és nem túl jó már a sütőm, nekem elég sokáig, kb 10-15 percig sült 1 adag, azaz 2 db. De érdemes 4-5 perc után kinyitni a sütőt és megkukkantani, ha aranybarna, akkor jó.
Mi házi meggylekvárral és a csokis palacsintakor is készített csokikrémmel ettük, nagyon finom volt!

2011. augusztus 3., szerda

Bio

Folyamatosan térképezem fel a bioboltokat neten és személyesen is, voltunk az újpesti biopiacon is, de a legjobban eddig a fóti Cora biorészlege tetszik. Nagyon nagy választéka van, nem drágább, nem olcsóbb, mint máshol, de egy helyen szinte mindent megkapok. Van bio csirkehús is, igaz, 5000ft/kg áron, de mi nem akarunk vegetáriánusok lenni, úgyhogy néha jól esik egy kis csirkepörkölt. Vörös húst egyáltalán nem eszünk, felvágottban is csak csirke vagy pulykasonkát, aminek minimum 85% a hústartalma. Mondjuk ilyen felvágott épp nincs a Corában, azt a Lidl-ben vagy Aldiban találtam eddig 3000ft/kg áron.
Visszatérve a bioboltokra, azért is tetszik ez a nagy áruház, mert tényleg mindent egy helyen megkapok, a fagyasztós szekrények között is van 1 kimondottan bio termékekkel teli hűtő, ma sikerült vennem olyan szörpöt, ami csak bio vörösáfonya levet és almalevet tartalmaz, se cukor, se tartósítószer, semmi adalék. Néha csak jól esik a fiúknak is valami üdítő, így végre bűntudat nélkül adhatok nekik.
Vettünk olyan új fajta almalevet, ami 3 és 5 literes dobozban van egy kis csappal felszerelve, s igazi almalevet tartalmaz, nem sűrítményből készültet.
Kaptam fehér tönkölylisztet is, van itt repceolaj, biojoghurt, biosajt, biotojás, lekvárok, befőttek, tényleg minden! A biopiac csalódás volt, alig volt árus, s ugyan volt zöldség de hús pl. nem, szóval nem is mentem újra, amit nagyon sajnálok, mert reméltem, hogy több mindent megvehetek majd ott.

Az egyik könyvben, ami alapján a diétánkat is csinálom, olvastam egy listát, hogy miből fontos bio terméket venni, s miből nem. Megírom a napokban ide is, hátha az is ad egy kis segítséget másoknak.

2011. július 29., péntek

Haladunk

A legutóbb, amikor írtam, nem láttam át, hogyan is tudnám a kurkumát becsempészni a mindennapokba. Azóta megoldódott ez a problémám, húsleves, zöldborsó leves, karfiol leves, pörkölt is ezzel készül. Furcsa megszokni az ízét, egyáltalán nem rossz, de sokkal másabbak lesznek tőle az ételek. Persze azért is ilyen nagy a változás, mert jó sokat teszek az ételekbe, hiszen elég sokat érdemes fogyasztani, így ha csak egy kis ételszínezés céljából használnám, nem jutna túl sok Daniba 1 tányér levessel.
Remélem így elegendő mennyiséget eszik, többet egyenlőre nem tudok tenni.

Ezentúl a joghurt problémám is megoldódott, hogy sima gyümölccsel turmixolom a natúr joghurtot és így cukormentesen esszük. Ha savanyúnak ítélik, akkor steviát teszek bele édesítőként. Marcipán az emésztési gondjai miatt almán és banánon kívül más gyümölcsöt nem ehet, viszont 1 pohár natúr joghurt, 2 db alma és 1 banán összeturmixolva nagyon finom és tápláló tízóraira! 3 napja ezt eszik a fiúk.

Fokhagyma

Erikától kaptam EZT a linket, érdemes elolvasni.

2011. július 27., szerda

Kakaóscsiga ismét

Tegnap újra sütöttem, de ezúttal graham lisztből és teljes kiörlésű búzalisztből, fele-fele arányban. 2 teáskanál xilitet és 3 teáskanál stevia novát tettem bele, így az íze is jó lett. Állaga kicsit puhább, nem olyan ropogós, mint amikor fehér tönkölylisztet használtam, de finom. Tésztáját vékonyabbra nyújtottam, így kakaósabb is lett, mindenkinek sokkal jobban ízlik így.