"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2011. július 29., péntek

Haladunk

A legutóbb, amikor írtam, nem láttam át, hogyan is tudnám a kurkumát becsempészni a mindennapokba. Azóta megoldódott ez a problémám, húsleves, zöldborsó leves, karfiol leves, pörkölt is ezzel készül. Furcsa megszokni az ízét, egyáltalán nem rossz, de sokkal másabbak lesznek tőle az ételek. Persze azért is ilyen nagy a változás, mert jó sokat teszek az ételekbe, hiszen elég sokat érdemes fogyasztani, így ha csak egy kis ételszínezés céljából használnám, nem jutna túl sok Daniba 1 tányér levessel.
Remélem így elegendő mennyiséget eszik, többet egyenlőre nem tudok tenni.

Ezentúl a joghurt problémám is megoldódott, hogy sima gyümölccsel turmixolom a natúr joghurtot és így cukormentesen esszük. Ha savanyúnak ítélik, akkor steviát teszek bele édesítőként. Marcipán az emésztési gondjai miatt almán és banánon kívül más gyümölcsöt nem ehet, viszont 1 pohár natúr joghurt, 2 db alma és 1 banán összeturmixolva nagyon finom és tápláló tízóraira! 3 napja ezt eszik a fiúk.

Fokhagyma

Erikától kaptam EZT a linket, érdemes elolvasni.

2011. július 27., szerda

Kakaóscsiga ismét

Tegnap újra sütöttem, de ezúttal graham lisztből és teljes kiörlésű búzalisztből, fele-fele arányban. 2 teáskanál xilitet és 3 teáskanál stevia novát tettem bele, így az íze is jó lett. Állaga kicsit puhább, nem olyan ropogós, mint amikor fehér tönkölylisztet használtam, de finom. Tésztáját vékonyabbra nyújtottam, így kakaósabb is lett, mindenkinek sokkal jobban ízlik így.

Barna rizs

Legtöbbször basmati rizst csináltam eddig, pedig a barna rizs lenne az igazán egészséges. De hiába kerestem olyat, ami viszonylag hamar megfő, normális lesz az állaga, s nem marad kemény, nem találtam, idáig. Most azonban úgy tűnik, sikerült, a fiúknak is nagyon ízlett, s nekem is. Puha lesz, bár kicsit szétfőtten puha rizsre emlékeztet, de nem az a vizes állagú azért, hanem a még finom kategória, s egész hamar meg is főtt a többi fajta barna rizshez képest.
Ez az:

2011. július 23., szombat

Tej, tojásfehérje és cukormentes kakaóscsiga

Nagyon hiányoznak a péksütemények, ezért nagyon megörültem, amikor egy fórumon találtam egy kakaóscsiga receptet, ami egészen egészségesnek tűnt. Némi változtatást azért eszközöltem rajta, hogy teljesen olyan legyen, ami számunkra is ehető.
Hozzávalók:

2,5 dl langyos víz,
4 tojás sárgája (én biotojással csináltam),
12 dkg olvasztott margarin (az omega 3-ban gazdag margarinnal készült),
2,5 teáskanál folyékony stevia nova,
1 teáskanál só,
1 teáskanál xylit,
40 dkg fehér tönkölyliszt,
20dkg teljes kiörlésű búzaliszt,
3 dkg friss élesztő,

Töltelékhez:
főzős kakaópor xylittel keverve,
repceolaj vagy olvasztott margarin

Ebben a sorrendben tettem a hozzávalókat a kenyérsütőgépbe, s 1,5 órás dagasztó programra állítottam. Ezután a tésztát lisztes gyúródeszkán 1 cm vastagra nyújtottam, majd lekentem repceolajjal, s ízlés szerinti mennyiségű xylittel kevert főzös kakaót kentem rá. Feltekertem a tésztát és 1,5-2 cm vastag szeletekre vágtam, amiket sütőpapírral bélelt tepsire tettem. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütöttem, ezután kivettem és lelocsoltam kb. 1 dl vízzel, s még 5 percet sütöttem.

Nekem 2 tepsi lett belőle, s számomra így nem lett elég édes és kakaós, ezért a tetejét még megszórtam xylittel. Legközelebb kicsit több édesítőt teszek a tésztájába és vékonyabbra nyújtom, több kakaóval töltöm.

Azért a fiúknak így is nagyon ízlett, ahogy Marcipán mondta folyton: Kérek biga-bigát! :)

2011. július 22., péntek

Tönkölyliszt

Tegnap fehér tönkölylisztből készítettem el a palacsintát, és teljesen olyan íze és állaga lett, mint ha sima fehér lisztből csináltam volna. Ez leginkább Zolinak volt nagy öröm, mert neki a TK dolgok nem ízlenek :(
Olvastam, hogy a fehér tönkölyliszt szénhidrát tartalma kevesebb, mint a sima fehér liszté, és lassabb a felszívódása is. De vajon egészségesebb annyival, hogy elég, ha ezt használom? Azért mégsem teljes kiörlésű. Vagy jó, ha fele-fele arányban használom a fehér tönkölylisztet és a teljes kiörlésű lisztet? Mit gondoltok?

2011. július 18., hétfő

Rákellenes tésztasaláta

A múltkori kelbimbós tésztán felbuzdulva ma mindent összeöntöttem, amit a konyhában találtam :) Így egy kis repceolajon megpároltam a felaprított hagymát és fokhagymát, majd megpirítottam rajta a felkockázott csirkemellet. Sóval, borssal és kurkumával fűszereztem. Hozzáöntöttem a felkockázott metélőhagymás tofut, a párolt karfiolt és brokkolit, az egészet egy kis vegamixel összeforgattam, rízstejszínnel átforraltam, majd főtt durumtésztával dúsítottam.Ahogy a képen is látszik, nem vagyok gasztroblogger, sem konyhatündér, csak próbálkozom, de ha kinézetre nem is, ízre egész jó lett :)
Ami pedig a legfontosabb, rákellenes szempontból megfelelően lettek elkészítve és rákellenes hatóanyagban gazdagok: a bors, kurkuma, karfiol, brokkoli, hagyma, fokhagyma, tofu.