"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2011. július 4., hétfő

Cukkini pörkölt

Pati cukkinis padlizsánpörkölt receptje alapján csináltam ma ebédre.
Hozzávalók:
3 kisebb cukkini,
3 kis fej vöröshagyma,
5 gerezd fokhagyma,
1dl paradicsompüré,
1db nagy tv paprika,
só, bors, pirospaprika, vegamix, repceolaj

Megmosom és kockákra vágom a cukkinit, majd jól besózva fél órát állni hagyom. Addig felaprítom a hagymát, fokhagymát és paprikát. Kevés repceolajon a hagymát és a fokhagymát megpárolom, utána beleteszem a paprikát, pici vizet öntök rá, s tovább párolom. Amikor a vizet elfőtte, beleöntöm a paradicsompürét. Átmosom a sóba áztatott cukkinit, s beleöntöm, majd ízlés szerint megfűszerezem és az egészre annyi vizet öntök, hogy épp csak ellepje. Puhára főzöm és petrezselymes basmati rizzsel tálalom.

Rákellenes alapanyag a hagyma, fokhagyma, paradicsom, ajánlott pedig a petrezselyem.

2011. július 3., vasárnap

Csokis palacsinta

Nem vagyok egy süteménysütős fajta, pláne, hogy a mostani sütőmmel akárhogyan sütök, az alja megég a teteje sületlen marad az ételeknek. Viszont kell néha más édesség is, mint a jó minőségű étcsoki, ezért hetente legalább 1x van nálunk palacsinta.
Eddig is igyekeztem egészségesen csinálni, tej- és cukormentesen, de ezidáig csak félig volt teljes kiörlésű lisztből. Most azonban Pati tanácsára vettem tönkölybúza lisztet, és kipróbáltam.

Hozzávalók (kb 12db vastag palacsintához):

30dkg teljes kiörlésű tönkölyliszt, (ha vki nem akarja olyan intenzív ízűre és morzsás állagúra, akkor fehér tönkölyliszttel csinálja)
2 db biotojás,
1 evőkanál repceolaj,
8dl szénsavas ásványvíz

Krémhez:
2 evőkanál margarin,
3 evőkanál nyírfacukor,
2 evőkanál főzős kakaópor

Palacsinta hozzávalóit robotgéppel csomómentesre keverem. Felforrósítom a serpenyőt, teszek bele fél teáskanál repceolajat, s az első palacsintát úgy sütöm. Nekem ezután kb. minden 4. palacsintánál kellett újraolajozni a serpenyőt, hogy ne ragadjon le. A palacsinta színe kicsit sötétebb, állaga pedig morzsás lett, mintha búzakorpa lett volna a tésztájába keverve, de szépen megsült.
Krémhez kicsit felmelegítem a 2 evőkanál margarint - most ilyet vettem, ez omega3-ban gazdag - (csak annyira, hogy ne legyen folyós, hanem krémesen keverhető), majd belekeverem a kakaóport és a nyírfacukrot. Ezekkel az arányokkal nem lett túl édes.
Rákellenes alapanyaga a kakaópor és a hozzávalók viszonylag magas Omega 3 tartalma.

Jó évágyat!

Lenmagos turmix

A fiaim sajnos nem eszik a natúr joghurtot, s hiába kevertem eddig gyümölcsöt bele, úgy sem fogadták el. Minap beszélgettünk barátnőmmel, s szóba került a turmix, mint ötlet. Tegnap gondoltam meg is csinálom.
1 banánt, 25szem meggyet, 1 natúr joghurtot, 1,5 dl zabtejet és 2 evőkanál lenmagot turmixoltam össze. Enyhén savanykás és darabos, de nagyon finom ital lett. Mindkét fiam megivott 1-1 dl-t.
Nagyon örülök, mert ezzel talán végre ki tudom váltani a gyümölcsös joghurtot, ami sok felesleges/káros adalékanyagot is tartalmaz.

Rákellenes összetevője a lenmag, és attól függően, milyen gyümölccsel csináljuk, lehet a gyümölcs is. Egyébként pedig omega3, fehérje és vitamin gazdag ital, ami tökéletes 10óraira vagy uzsonnára.

(Tejérzékenyek joghurt nélkül csak növényi tejjel is csinálhatják, én direkt akartam, hogy legyen benne joghurt, mint élőflóra forrás.)

2011. július 2., szombat

Párolt paradicsomos káposzta

Hozzávalók:
1 közepes fej káposzta,
2 kis fej vöröshagyma,
1,5 dl paradicsompüré,
3 evőkanál teljes kiörlésű liszt,
3 evőkanál nyírfacukor,
2 csipet só,
1 teáskanál őrölt kömény,
olaj

Káposzta vékony csíkokra vágom, szűrőn átöblítem, majd felteszem párolni. A hagymát felaprítom, nagyon kicsi olajon átpirítom, s felöntöm egy kis vízzel, beleteszem a köményt, s úgy párolom tovább. Amikor megpuhult, beleteszem a lisztet, világos rántást csinálok. Ráöntöm a paradicsompürét és egy kevés vizet. Beleteszem a 2 csipet sót és a 3 kanál nyírfacukrot, összekeverem és leveszem a tűzhelyről. Amikor a káposzta megpuhult, beleöntöm és a párolóban levő lével annyira felöntöm, hogy épp csak ellepje.

Igazi rákellenes anyagokban gazdag étel. Káposzta párolva, paradicsom és hagyma napi fogyasztása javasolt, a kömény és a többi összetevője pedig ajánlott élelmiszer.

Jó étvágyat!

2011. július 1., péntek

Lenmagos joghurt

Ma volt a főpróba, 1 gyümölcsös joghurtba tettem 1 evőkanál lenmagot. Daninak nagyon ízlett :) Sajnos a darálóm sehol nem találom, így nem frissen őrölt lenmag került bele, hanem sima biolenmag, de remélem rájövök, hol van a daráló, mert úgy lenne az igazi!
1 fontos tápanyag mindenesetre kipipálva! :)

Cukkinis padlizsánpörkölt

Hozzávalók:
1 padlizsán
2 zsenge cukkini
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 db paradicsom
2 evőkanál olaj
1 evőkanál vegamix
só,bors, köménymag, pirospaprika


Elkészítés:
A padlizsánt kockákra vágom és besózozom, majd félreteszem állni kicsit.
A cukkinit kockázom. Pörköltalapot készítek, mikor az alap elkészült fűszerezem, és hozzáadom a padlizsánt és cukkinit. Kb. 20-25 perc alatt készre főzöm.

Megjegyzés: Én tarhonyával tálaltam, de talán még egészségesebb mellé a barnarizs, vagy a tönkölylisztből készült galuska köret.

Zöldségkrém leves napraforgómaggal

Hozzávalók:

2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1/2 karalábé
1 fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 db zabtejszín
só, kevés gyömbér, vegamix, kömény, és tárkony
1 ek. tökmagolaj
1 kk. szezámmagolaj
napraforgómag



Bővebben nálam.