"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2014. április 6., vasárnap

Tej-, tojás- és gluténmentes citromtorta

Így jár az ételallergiás gyerek anyukája, ha azt szeretné, hogy a gyerekei is élvezhessék a szülinapi tortáját...megcsinálja maga :D Kb. egy hónapja képzeltem el , hogy kakaós piskótára jön  rizses krém és arra citromos zselé. Megvalósult :)

Piskótához:
-5 dkg cukor / xilit,
-12,5 dkg alfamix liszt,
-harmad zacskó sütőpor ,
- 3 ek (holland, 20-26%-os ) kakaópor,
- 1,25 dl víz, benne egy ek citromlével,
- 1tk útifűmaghéj, kevés vízben elkeverve,
-0,5 dl olaj,
- 1 vaníliáscukor

Krémhez: 

- 6 dl kókusztej / rizstej/ hajdinatej (ízlés kérdése),
- 3 ek cukor/ xilit,
- 1 főzős vaníliás pudingpor (dr. Oetker),
- 200ml instant rizskása,
- 2 ek tejmentes sütőmargarin,
- 4 csepp 100%-os bio citromolaj

Zseléhez:

- 2,5 dl sió lime-citromital,
- 1 dr. Oetker tortazselé

Kis  kerek tortaformában megsütöm a piskótát (előbb a szárazanyagokat összekeverve,aztán a nedveseket hozzáadva, majd tűpróbáig sütni). Míg az hűl, a kókusztejet felforralom a cukorral és a citromhéjjal, citromolajjal, beleszórom a rizskását, majd mikor már forr rendesen, beleöntöm az előzőleg kevés vízzel elkevert pudingport. Érdemes kóstolni, ízlés szerint édesíthető . Amikor már nem annyira forró, elkeverem benne a margarint. Minimum langyosra hűtve rákenem a piskótára. Amikor kihűlt, akkor a citromitalt felfőzöm a zselatinnal és nem túl forrón a tortára öntöm, hűtőben dermedni hagyom. Nekem így szépen kiszedhető lett a szilikon formából.