"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2013. március 29., péntek

Tönkölykekszes édességek (tej-, tojásmentes)

Nagyon kedves barátnő nagyon kedves fiának születésnapjára készült  a tönkölyös, karobos kókuszos szelet, cukormentes verzióban. Az, hogy tej-tojásmentes, mondhatni alap, hogy kakaómentes is, az a ráadás.A kekszeket pedig csak egy szimpla találkánkra sütöttem.

Kókuszos kekszszelet

kekszes alaphoz:
40 dkg xilites tönkölyös keksz apróra zúzva
10 dkg olvadt sütőmargarin
 2 ek karobpor
kókusztej
sz.e.: hajdinakása

krémhez:
15 dkg  sütőmargarin
10 dkg xilit
8 dkg kókuszreszelék
2 dl kókusztej
2 ek teljes tönkölyliszt
1 kk agar-agar

Az összezúzott kekszet elkeverem karobbal, majd a margarinnal és annyi folyadékot adok hozzá, hogy nem túl lágy tészta legyen belőle, ha mégis túl lágyra sikerülne, hajdinakásával korrigálható.
A margarint megolvasztom egy edényben, belerakom a xilitet. A kókusztejben elkeverem az agar-agart és a tönkölylisztet, beleöntöm a margarinos edénybe. Majd beleszórom a kókuszt, felforralom, sűrűre főzöm.

Kettéválasztva a tésztát, egyik felét egy folpackkal kibélelt tepsibe tapogatjuk. Ráöntjük a krémet, hagyjuk megdermedni  a hűtőben, majd a tészta másik felét, ha sikerül kinyújtani ráterítjük. Ha nem gyúrható,akkor rámorzsáljuk, aztán folpackkal letakarjuk, hűtőbe tesszük, hogy összeálljon.

Tönkölyös keksz

30 dkg teljes tönkölyliszt
fél sütőpor
15 dkg apró kockára vágott sütőmargarin
10 dkg xilit
pár csepp víz

Előmelegítem a sütőt.
A lisztet elkeverem a sütőporral és a xilittel, majd belemorzsolom a margarint. Ha kell, akkor pár csepp vízzel állítom össze tésztává, majd hengert formázva folpackba csomagolva hűtőbe teszem. Használható egy óra múlva vagy akár másnap is. Ha ízesíteni szeretnénk, akkor a lisztből annyival kevesebbet teszünk hozzá, amennyi az ízesítő (25 dkg liszt + 5 dkg kókusz vagy dió; 28 dkg liszt + 1 ek karob).
A hurkákat vékony karikákra vágom, majd addig sütöm, míg az alja picike színt kap- ilyenkor még puha a teteje, de amint kihűl, már nem lesz az. Hagyni kell kihűlni a tepsiben, mert melegen könnyen törik.
A képen  karobos-diós és karobos-kókuszos  keksz van.


És egy kis háttérinfó az első recept tönkölyös kekszéhez:
A Fővám téri vásárcsarnokban ( most olvastam: Európa legjobbjának választott piac!) egy kis tejes árusnál lehet kapni tönkölyös termékeket. Nekem nagy segítség, hiszen nem mindig van időm, lehetőségem sütni. Van tejfölös és tej-tojás és szójamentes tönkölytallér (sima, hagymás), fruktózos tönkölykekszek, tej-tojás és szójamentesek, több ízben és új:tönkölykeksz, vaníliás, xilittel. Nagyon baráti áron adják őket, a tallér 110ft/50g, a  keksz 260ft/ 20 dkg, a xilites keksz 1200/kg.