"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2013. január 14., hétfő

Kelkáposztás rizs, egytálétel

Candida, tej, tojás, glutén diétában egyaránt ehető. Az ihletet barátnőm adta, aki hirtelen ötlettől vezérelve a pörköltbe belefőzött kelkáposztát és barna rizzsel tálalta, nekem pedig annyira ízlett, hogy muszáj volt főznöm valami hasonlót.

Hozzávalók:

- kb. 100-120gr barnarizs,
- fél fej kelkáposzta,
- 2 fej vöröshagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 paprika,
- 2 paradicsom,
- 3 teáskanál Virágoskút ételízesítő, (ízfokozó, cukor- és keményítőmentes)
- 2 tk pirospaprika,
- só, bors, vegamix ízlés szerint

A rizst felteszem főni, a zöldségeket felaprítom és egy tálba elkezdek pörköltalapot készíteni. Azaz apróra vágott hagymákat, fokhagymát, paprikát, paradicsomot párolom kis olajon, vizen, fűszerezem, belekeverem az ételízesítőt és addig hagyom, amíg a vizet elfőtte. Akkor hozzáadom a felaprított kelkáposztát, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Amikor a rizs majdnem puha, de még nem teljesen, akkor belekeverem, és együtt puhára főzöm az egészet. Idő közben ha kell fűszerezem, a vizet pótolom, de csak kicsivel, hogy a végére elfője.

Aki ehet húst, tehet bele, ez esetben a húst kell először a pörköltalapba keverni, s amikor kicsit puhult, akkor hozzáadni a káposztát, a rizst pedig amikor a hús is majdnem puha.