"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2012. június 21., csütörtök

Havi jelentés


Őszibarack

A brokkoli sikeres bevezetése után most ezzel próbálkozom. Tegnap még csak fél barackot adtam Marcipánnak. Gondolkoztam, hogyan tegyem. Mert ha egyszer kóstolta, akkor rosszul fog esni neki, hogy ilyen keveset kaphat. Így jött az ötlet, hogy gyümölcssalátát készítek. Almát és meggyet már ehet Marcipán, így 1 almához és egy marék magozott meggyhez kevertem tegnap fél, ma már egy egész őszibarackot. Nagyon ízlett neki és Daninak is. Ebben a hőségben nincs is szükség táplálóbb tízóraira.

2012. június 20., szerda

Felfedezések

Múltkor erre a kekszre találtam rá. Tej-, tojás-, mogyorómentes, szóját nyomokban tartalmazHAT. Van benne rozsliszt is, zabpehely, teljes kiörlésű liszt, Daninak nagyon ízlik. Auchanban és a Diéta ABC-ben vettem, de lehet, hogy máshol is kapni.

A Diéta ABC-ben vettem kekszet, s Marcipán is ette, azaz nem lett tőle baja. Almás-fahéjas, glutén-, tojás-, tej-, szójamentes. Nagyon ízlett a fiúknak, én is megkóstoltam, szerintem is finom volt!

Pati ajánlotta a kukoricaszirupból készült tejpótlóport. Vega milk-et vettem, 800ft és 3 liter tej lesz belőle, azaz árban SOKKAL barátságosabb a rizstejnél. Ízre is sokkal közelebb áll a valódi tejhez, por lévén nagyon jól lehet kávéba tenni tejpor helyett is, és a sűrűségét-íz intenzitását is magunk tudjuk állítani attól függően, mennyire sok port teszünk egy adag vízbe. Én viszonylag sűrűre csinálom.
Elviekben szóját-tejet-tojást nem tartalmaz, de kazeint és szóját feldolgozó üzemben gyártják, ezt figyelembe kell venni! Emiatt (is) Marcipán azért továbbra is a már megszokott és bevált rizstejet fogyasztja, de Dani kóstolta már és ízlett neki is.




2012. június 17., vasárnap

Tejmentes brokkoli krémleves, kukoricás répasaláta

Fél kiló brokkolit és 4 gerezd fokhagymát megpároltam. 2dl rizstejszínnel és ízlés szerint sózva leturmixoltam.  Még annyi főzőlével higítottam, hogy kicsit folyékonyabb, de azért krémes állagú és ízes maradjon.
Miután pirított kenyérkocka, levesgyöngy és reszelt sajt, amiket abba tenni szoktak, nálunk nem működnek, kukoricakonzerből szórtam bele kukoricát. Meglepetésemre Marcipán falta!

Mai ebéd sültkrumpli volt, ahhoz készült a maradék kukoricakonzerv és egy konzerv bébirépa felhasználásával a "saláta". A bébirépát felkaríkáztam, a kukoricával együtt egy tálba szórtam. 1 dl rizstejszínt öntöttem rá, sóval, borssal, kurkumával ízesítettem.
Nem lett nagy adag, 2 gyereknek épp elég a krumplihoz: elfogyott mind! :)))

2012. június 15., péntek

Tej- és tojásmentes tejszínes rakott zöldség

Megfőztem 1 kg krumplit, megpároltam fél kg répát, 1 fej rózsákra bontott karfiolt, az egészet egy tepsibe rétegeztem. 2 doboz (4dl) rizstejszínt összekevertem 3 tojásnyi tojáspótló porral, sót, kurkumát és petrezselymet szórtam bele. 2 gerezd fokhagymát fokhagymanyomóval a tejszínes öntetbe nyomtam, összekevertem. Ráöntöttem az egészet a zöldségekre és kb. 20 percet sütöttem 180 fokon.
Végre egy olyan étel, amit Marci is ehet és rákellenes anyagokban is gazdag :)


2012. június 13., szerda

Tönkölybúza

Aggaszt, hogy az elmúlt hónapokban csak gyorsan felszívódó, magas szénhidráttartalmú ételeket fogyasztott a fiam. Természetes, hogy most az allergének kizárása a fő feladat és cél, de szeretnék törekedni a kiegyensúlyozott táplálkozásra is. A zöldségek bevezetése kudarc nála, a krumpli és répa mellé csak a karfiolt sikerült bevezetnem ezidáig, pedig a zöldség egészséges lenne. Észrevettem, hogy az utóbbi időben hisztisebb, ha éhes, nagyobbak a hangulatingadozásai, amiket összefüggésbe tudtam hozni az evéssel. Miután már minden apró jelre ki van hegyezve a fülem, eljutottam arra a pontra, hogy be kell vezetnem valamit, ami lassan felszívódó, rostokban gazdag alapanyag, olyan, amit meg is eszik a gyerekem. Így jutottam el arra a döntésre, hogy a teljes kiörlésű tönkölybúzát vezetem be. Ma kezdjük a terhelést, sütöttem palacsintát tojáspótló porból, 2/3 rész tk tönkölyliszttel és 1/3 rizsliszttel. Remélem nem okoz neki problémát, bírni fogja és meg is eszi! Ezentúl pedig próbálgatom, melyik barna rizsből lehet jó tejberizst készíteni, már az nagy segítség lesz, ha legalább azt nem fehér rizsből főzöm.

2012. június 4., hétfő

Licit vége

Pénteken éjfélkor véget ért a Szegedi Koraszülött Mentők javára történő gyűjtés. 218.900.- gyűlt össze. Mindenkinek nagyon szépen köszönjük a részvételt, sok szeretettel várunk mindenkit a következő gyűjtés alkalmával is!