"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2012. december 1., szombat

Élet a krumplin túl, avagy a zöld krumplipüré (burgonyamentes, tejmentes)

Mire lehet érzékeny még egy multi-fehérjeallergiás gyerek? Hihetetlen, vagy sem, de a burgonyára.
Talán én sem hiszem, ha nem vérvétel mutatja ki, de az IgG típusú ellenanyag szintje nagyon magas a burgonyára. S természetesen miből fogyasztott a legtöbbet az utóbbi hónapokban? Igen, krumplit.
Talán épp ez az oka annak, hogy nem tolerálja már, s talán épp ezért nem tünetmentes soha... Most ki fog derülni, mert megpróbálkozok 1 hónapig a teljesen krumplimentes étrenddel. Ezentúl a zabra érzékeny, kis mértékben pedig a rizsre, mandulára, árpára. Ez utóbbi 3 az a kategória, amit hetente 2 alkalommal fogyaszthat, ahogyan a csirkemell húst, teljes kiörlésű tönkölybúzát és a tonhal konzervet is eszi jelenleg.

Tegnap óta tanakodom, hogy miket kell a krumplival kizárni az étrendünkből. Sajnos nagyon sokat. Az egyik a közkedvelt krumplipüré.
Ma körbenéztem a hűtőben, s amit találtam, abból főztem krumplipüré helyett köretet. Meglepően hasonló lett az íze, mint a burgonyapürének (természetesen a tejmentes verzióhoz hasonlítva), én ugyan megmondom, hogy ez nem az, de a gyerekek simán ették krumplipüréként. S miután ez brokkoliból és karalábéból készült, elneveztük zöld krumplipürének.

A recept kb. 4 adaghoz:

1 fej karalábé
400gr brokkoli
3 evőkanál tejmentes margarin
1 dl növényi tej
1 csipet bors
1-2 gerezd fokhagyma
4 evőkanál köleskása

A karalábét apróra vágom, s a brokkolirózsákkal együtt sós vízben megfőzöm. Miután megpuhult, leöntöm róla a főzőlevet, hozzáteszem a margarint, a fokhagymát, borsot és a növényi tejet, majd botmixerrel krémesre dolgozom. Ezután annyi köleskását adok még hozzá, hogy megfelelő sűrűségű legyen, ez nekem kb. 4 evőkanálnyi volt.