"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2012. november 23., péntek

Csokis túrótorta (tej-, tojás-, gluténmentes)

Hozzávalók egy 18cm-es kapcsos tortaformához:

Piskótához:

- 1,5 dl almalé,
- 1 evőkanál almaecet vagy citromlé,
- 60gr xilit,
- 140gr gluténmentes liszt (én Anni Panni lisztkeveréket használtam),
- 1 evőkanál Szerencsi kakaópor,
- fél csomag sütőpor,
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
- 1 csipet só,
- 2 evőkanál liga margarin,
- 2 evőkanál étolaj


"Túróhoz":
- 100gr köles,
- kb. 3 dl rizstej,
- kb. 30 gr xilit,
- fél citrom leve és héjja

Díszítés:
- 1 tábla Boci étcsoki (90gr),
- pár szem magozott meggy (fagyasztott vagy befőtt meggy is jó),

A kölest 3 dl rizstejbe felteszem főzni, rendszeres időközönként megkeverem, szükség esetén pótolom a folyadékot. Amikor megpuhult, belekeverem a xilitet (ízlés szerinti mennyiséget) és fél citrom levét, valamint fél citrom finomra reszelt héjját. Az egészet főzöm még 1-2 percig, majd botmixerrel kicsit átturmixolom.
Eközben az almalevet az ecettel és xilittel habosra keverem, a piskóta többi száraz összetevőjét egy másik tálban szintén elkeverem, majd az egészet összeöntöm. Belekeverem a margarint és az olajat, majd margarinnal kikent és rizsliszttel megszórt kapcsos tortaformába öntöm. 175-180 fokon kb. 20 percig sütöm.

Amíg a piskóta sül, lereszelem nagylyukú sajtreszelőn az étcsokit, ha nem magozott meggyem van otthon, kimagozom a meggyet.
Amikor a piskóta kész, kicsit hűlni hagyom, addig a kölestúró is hűl. Majd a tortaformában hagyva a piskótát, ráöntöm a kölest, elsimítom, ráöntöm a reszelt étcsokit és finoman belenyomkodom a meggyet, hogy ne guruljon le a torta tetejéről.
Az egészet hűtőbe teszem és pár órát állni hagyom. Amikor a csoki megdermedt, kiveszem a tortaformából és szelhető, fogyasztható. Jó étvágyat!


-